Leuk dat je nadenkt om een reisblog te starten. Het hebben van een reisblog kan heel leuk zijn, omdat je jouw reiservaringen en reistips kan delen. Het is niet ingewikkeld om te beginnen, maar er zijn wel een aantal stappen die gedaan moeten worden.

Met deze stappen ga ik je helpen, zodat jij straks kan beginnen met schrijven van die leuke, mooie, interessante of bijzondere reiservaring.

Voor we beginnen met de reis voor het zelf maken van een reisblog, is het slim om de volgende vraag aan jezelf te stellen:

Waarom wil ik een reisblog beginnen?

Want er zijn verschillende redenen of doelen om er een te beginnen, maar wil je het puur en alleen voor het geld, gratis producten en gratis reizen doen? Dan is het misschien verstandig om er nog een keer goed over na te denken.

Natuurlijk kun je geld verdienen met een reisblog, maar dit zou niet het hoofddoel moeten zijn, vind ik. Is reizen je passie, dan kun je hier oneindig over schrijven. Zeker in het begin is dit belangrijk, wanneer naast je familie en vrienden nog weinig bezoekers krijgt.

Klaar om jouw eigen reisblog te maken?

PS Pak even een kopje thee/koffie er bij, want er is genoeg te lezen.

Reisblog in 5 stappen

In deze reeks leg ik uit hoe je in 5 stappen zelf een (reis)blog kan maken.

  1. Een naam bedenken
  2. Een platform kiezen
  3. Domeinnaam en hosting
  4. Een thema kiezen
  5. Content schrijven

1. Een naam bedenken

Net als ieder bedrijf heeft elke website ook een naam nodig. Zo ook jouw reisblog. Het bedenken van deze naam kan erg lastig zijn en daar moet je dan ook de nodige tijd voor nemen. Wat belangrijk is voor de juiste naam is dat het goed te onthouden is. Het is daarom handig om 'm niet te lang te maken, tenzij het een goed lopende "zin" is.

Actiepunt

  • Schrijf een pakkende naam.

2. Een platform kiezen

Zo, nu je een naam hebt is het tijd om te denken welk platform je gaat kiezen. Er zijn genoeg platformen om er één gratis te beginnen. Wil je meer mogelijkheden, zoals een domeinnaam, opslag en eigen ontwerp. Dan zal er toch een klein bedrag tegenover moeten staan. Dit is meestal niet meer dan een paar tientjes.

Gratis platformen

Met de platformen Tumblr, WordPress.com en Blogger, die gratis te gebruiken zijn, heb je snel jouw blog online. Toch wil ik je adviseren om niet een van deze gratis platformen te gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld:

  • geen eigen domeinnaam
  • geen eigen e-mailadres
  • beperkte design mogelijkheden
  • geen extra widgets en/of plugins
  • niet de mogelijkheid om reclame te maken, en later geld te verdienen
  • niet in eigen beheer

Toch is het wel een goede manier om uit te proberen of het iets voor je is. En wij, Nederlanders, zijn dol op gratis dingen.

Naast de gratis platformen, kan je er ook kiezen voor het zeer bekende WordPress of een vergelijkbaar content managment systeem (cms). Voor een paar tientjes heb je snel en best wel makkelijk een professionele reisblog. Het is jouw reisblog, dus laat ik de keuze voor het platform geheel aan jou over.

Actiepunt

  • Gratis platform of WordPress/vergelijkbaar CMS, maak hierin jouw keuze. Twijfel je wat de juiste keuze is? Stuur mij een mail.

3. Domeinnaam en Hosting

Heb je gekozen voor een gratis platform, dan kun je deze stap overslaan en doorgaan naar stap 4. Heb je dit nog niet, dan kan je hier verder.

Een domeinnaam en Hosting registeren

Het registeren van een domeinnaam en het regelen van een hosting voor jouw reisblog is best makkelijk, bijna hetzelfde als het boeken van een vliegticket . Als je even Googled, dan zijn er velen partijen die dit kunnen aanbieden, waarbij je vaak met één klik WordPress kan installeren. Probeer er voor te zorgen dat je domeinnaam zoveel mogelijk lijkt op de naam die je gekozen hebt.

Wanneer je gaat bloggen in het Engels, probeer een .com domeinnaam te registeren. Hier word je later makkelijk gevonden in Google. En dat wil je!

Actiepunten

4. Een thema kiezen

Hoppa! Je hebt een eigen reisblog! Een van de eerste dingen die je moet gaan doen is het uitzoeken van een thema voor je WordPress reisblog. Ook hier zijn weer gratis (vaak simpel en eenvoudig) en betaalde (net wat professioneler) thema's. Neem ook hier voldoende tijd voor om het juiste reisblog thema te kiezen die bij je past.

Je kan ook een thema laten maken, maar in bijna ieder geval kost dit meer geld dan een thema kopen.

Actiepunt

5. Content schrijven

Het technische gedeelte is nu klaar en het leukste kan gaan beginnen: namelijk het schrijven! Iedere reisblog heeft naast de blogs ook een aantal vaste pagina's. Deze twee pagina's zijn belangrijk op je blog en kan je alvast gaan schrijven:

Daarnaast komen deze pagina's ook vaak voor, maar die kunnen later ook geschreven worden:

  • Een "Over dit blog" pagina (ook te combineren met de "Over mij" pagina).
  • Archiefpagina (als je veel artikelen heb geschreven).
  • Landingspagina, om meer traffic naar je blog te krijgen.
  • Disclaimer (hoe ga je om met afbeeldingen, cookies en et cetera om leg je hierin uit).

Zijn de "Over mij" en "Contact" pagina zichtbaar op je reisblog? Start dan nu met het schrijven van 4 reisblogs. Voeg, het liefst zelfgemaakte, foto's toe die je verhaal versterken. Laat een familielid, vriend(in) of een andere bekende het lezen, en vraag om eerlijke feedback. De feedback die je terug krijgt is goed bedoeld en zorgt dat jouw teksten beter worden gelezen. Publiceer je verhalen en voila! Je eerste reisverhalen staan online!

En nu nog meer reisverhalen schrijven, succes!

Heb je een reisblog gemaakt?

Ik ben heel benieuwd naar je reisblog. Meld 'm hier aan, want dan kan jouw reisblog worden toevoegd aan de grote lijst met Nederlandse reisblogs.