Canada

Goed om te weten

Visum
Ja, lees meer

Hoofdstad
Ottawa

Beste reisperiode
Lente + zomer

Taal
Engels + Frans

Tijdsverschil
+5 (zomer +6)

Valuta
Canadese dollar

Canada is een van de grootste landen ter wereld. Als je daar bent, merk je pas echt hoe gigantisch het land is.

De hoofdstad van Candada is Ottawa. Deze hoofdstad is verdeeld in een Engels en een Frans sprekende deel. De meeste mensen verwachten niet dat Ottawa de hoofdstad van Canada is, maar eerder Vancouver of Toronto. 

Vervoer in Canada

In Canada kun je je op allerlei manieren verplaatsen. Wat voor jou de meest geschikte manier is hangt af van waar je reist, hoe snel je wilt reizen, wat je budget is en of er beperkingen zijn vanwege weersomstandigheden. Als je in Canada gaat reizen moet je er altijd rekening mee houden dat wegen lastig begaanbaar of zelfs afgesloten zijn vanwege de actuele omstandigheden. Vooral in de wintermaanden kunnen sneeuw, ijs en sneeuwstormen ervoor zorgen dat bepaalde routes (tijdelijk) afgesloten worden. In veel berggebieden is het gebruik van winterbanden of vierseizoenenbanden verplicht in het winterseizoen. Veel camperverhuurders rusten hun campers daarom uit met allweatherbanden, die alle vier de seizoenen gebruikt kunnen worden.

Met het vliegtuig

Grotere afstanden overbruggen kun je vaak het beste per vliegtuig doen. Het lijkt leuk om vanaf het oosten naar het westen van Canada te rijden, maar vliegen is veelal handiger, sneller en goedkoper. Ook veel kleinere steden hebben hun eigen vliegvelden voor binnenlands vliegverkeer. Op sommige routes worden watervliegtuigen ingezet. De meeste vliegverbindingen worden onderhouden door Air Canada.

Met de auto

Autorijden is de beste manier om Canada te ontdekken. In heel Canada kun je je prima verplaatsen met de auto, hoewel er in de wintermaanden door het weer zeker beperkingen zullen zijn. Drukte op wegen maak je bijna alleen maar mee op in de grote steden en tijdens het hoogseizoen (juli en augustus) op sommige routes naar en van populaire toeristische plaatsen en natuurparken. Op verschillende plekken (vooral in de noordelijke delen van Canada) zijn de wegen onverhard. Grind zorgt er dan voor dat de wegen goed begaanbaar blijven. Voor het comfort is het misschien handiger als je een 4x4 auto huurt als je verwacht op dit soort wegen te moeten gaan rijden. Sowieso zie je veel jeeps en SUV's in Canada rijden zodra je uit de grote steden weg bent. In een land als Canada is dit prima te doen. De brandstofprijzen zijn aanzienlijk vriendelijker dan bij ons, de wegen breder en de parkeervakken groter. 

Met de trein

Een prachtige manier om door Canada te reizen is per trein. De spoorlijnen vormen al sinds de negentiende eeuw een belangrijke manier van vervoer in Canada. Ze liggen vaak op adembenemend mooie routes, waardoor het verplaatsen per trein ook nog eens prachtige panorama's biedt.

Openbaar vervoer

Er zijn verschillende busmaatschappijen die langeafstandsritten tussen verschillende steden aanbieden. Zo rijdt Greyhound o.a. tussen Whitehorse en Vancouver, Edmonton en Dawson Lake. 

In de grotere steden zie je ook veel lokale bussen. In steden zoals Vancouver, Quebec, Victoria, Ontario en Ottawa hebben de bussen vaak een redelijk fijnmazig netwerk, waardoor de meeste belangrijke plekken in deze steden per bus bereikt kunnen worden.

Met de fiets

Canada is een fietsvriendelijk land. In grote steden maar ook in een aantal kleinere plaatsen vind je fietspaden en zijn er bij stoplichten speciale vakken gemaakt waar fietsers zich op kunnen stellen. Met name in British Columbia zie je ook veel fietsverhuurders waar je zowel stadsfietsen als mountainbikes kunt huren. De verhuurprijzen liggen wel wat hoger dan wat je gemiddeld in Europa gewend zult zijn.

Met de camper

Redelijk wat Nederlandse en Belgische toeristen die een vakantie naar Canada boeken kiezen voor een camperreis. Dit is een ideale mix van verplaatsen en verblijven, waarbij je onderweg kunt kiezen uit een groot aantal campings en campgrounds. Het mooie is dat Canada echt ingesteld is op campers (RV's of motorhomes worden ze daar genoemd). Je ziet in de zogenaamde RV-campings en RV-campgrounds grote plaatsen waar je je camper op kunt parkeren. Als je een zogenaamde 'full hookup'-plaats hebt dan kun heb je aanvoer en afvoer van water op je eigen plek en ook een 30 Ampère stroomaansluiting. Dat is voldoende om op warme dagen de airco eventueel aan te zetten.

Blogs over Canada