eTA aanvragen voor Canada

Als je kennis wilt maken met de fantastische natuur en interessante steden van Canada, dan moet je zorgen dat je een eTA aanvragen. Het aanvragen van een eTA is makkelijk, maar er zijn een paar regels. Hier vind je de informatie die je nodig hebt, zodat je straks voorbereid naar Canada kunt gaan.

Wat is een eTA Canada?

Om te reizen naar Canada is het verplicht voor alle reizigers die naar Canada vliegen zonder Canadees paspoort of visum om in bezit te zijn een geldig eTA (electronic Travel Authorization). Het aanvragen van een eTA is snel, makkelijk en kan online gedaan worden. Je betaalt hier ongeveer € 20,- per persoon voor. Voor een visum aanvraag moet je een afspraak maken met het consulaat van Canada.

De eTA wordt gekoppeld aan je paspoort en wordt gedeeld met de luchtvaartmaatschappij en de autoriteiten op de vliegvelden van je vertrek en aankomst. Je hoeft dit niet geprint mee te nemen, dus denk aan onze natuur en spaar de bomen.

Wanneer is die eTA nodig?

Een eTA Canada is nodig wanneer je de Nederlandse (of Belgische) nationaliteit hebt en Canada wilt bezoeken voor vakantie, zakenreis, studie of familiebezoek. Ook bij het maken van een overstap in Canada heb je er eentje nodig.

Reizigers die niet over een geldig eTA Canada bezitten, kunnen niet inchecken op vluchten naar Canada en worden geweigerd bij het instappen. Ook als de vlucht naar Canada enkel dient om een overstap te maken naar een ander land, is een eTA verplicht; zelfs als het vliegveld tijdens de overstap niet wordt verlaten.

Geldigheidsduur eTA Canada

Wanneer je een eTA hebt, dan is deze max. vijf jaar geldig. Of tot de verloopdatum van je paspoort (als deze eerder is). Je mag onbeperkt Canada in- en uitreizen in deze periode met een maximaal verblijf van 6 maanden. En je paspoort moet nog minimaal één dag geldig zijn als je Canada uitreist.

Voorbeeld: Je eTA aanvraag is goedgekeurd op 30 maart 2020 en je paspport verloopt op 15 juli 2023. Je mag dan onbepert (max. 6 maanden aaneensluitend) reizen naar Canada maken. Je moet dan uiterlijk 14 juli 2023 Canada weer uit zijn.

Voorwaarden eTA Canada

Er zijn enkele voorwaarden waar je ook rekening mee moet houden bij een eTA:

  • De Canadese immigratiedienst is te allen tijde gerechtigd de geldigheid van een visum of eTA in te trekken of te verkorten, indien deze hier aanleiding toe ziet.
  • Bij aankomst in Canada moet je de ticket van je doorvlucht of terugvlucht kunnen aantonen.
  • Je bezoekt Canada voor vakantie, zakenreis, studie, familiebezoek of voor een overstap
  • Met een eTA zijn zakenreizen toegestaan, maar je mag niet in dienst bij Canadese werkgever.

Hoe een eTA Canada aanvragen?

Er zijn verschillende instanties die een eTA Canada kunnen regelen. Bekijk een van de onderstaande instanties en kijk waar jijzelf het meest vertrouwde gevoel bij krijgt:

Dubbelcheck jouw gegevens bij het aanvragen. Bij deze partijen kan je de betaling doen via iDeal, PayPal of Creditcard.

Bij het eTA formulier worden vragen gesteld over de reiziger, de reisplannen en achtergrond. De Immigration, Refugees and Citizenship van de Canadese overheid beoordelt jouw eTA. Als alles goed is, dan word de eTA toegekend.

Wanneer vraag ik het eTA aan?

Via online aanvragen kan het 24/7 het gehele jaar door vanuit Nederland, maar ook vanuit het buitenland. Als je maar toegang hebt tot het internet. Het is logisch dat je niet exact weet wanneer je aankomt, maar probeer minimaal een week voor aankomst je eTA aanvraag te hebben gedaan.

Spoedlevering (binnen 24 uur)

Bij sommige instanties kan je voor een extra toeslag een spoedprocedure aanvragen. Dit gaat in de meeste gevallen sneller, maar er is absoluut geen garantie dat het daadwerkelijk binnen 24 uur geregeld is. Doe het gewoon op tijd als je het van te voren kan regelen en bespaar de extra kosten voor een spoedprocedure.

Je hebt een eTA geregeld en vertrekt binnenkort?

Als je nog vragen hebt, stuur mij een mailtje. Ik probeer je dan zo goed mogelijk te helpen. Heb je vragen over een aangevraagde eTA, stel deze bij jouw visumorganisatie of de ambassade.

En kijk op de officiële website om de allerlaatste informatie over het reisadvies voor Canada te lezen voor je vertrekt.

Verder lezen