De tempels van Angkor Wat - Bucketlist #17

Het grootste religieuze bouwwerk ter wereld en de grootste attractie van Cambodja is de Angkor Wat. Wats zijn Boeddhistische tempels, die over het algemeen bestaan uit verschillende gebouwen die worden omringd door een muur. Ze komen voor in Cambodja, Laos en Thailand. De definitie van een wat kan per land verschillen, zo kan een Hindoestaanse of een Christelijke tempel ook een wat zijn.

Gigantisch

De Angkor Wat wordt niet alleen geroemd om zijn schoonheid, maar ook vanwege de enorme omvang van de tempel. De buitenste muur heeft een omtrek van 3,6 kilometer en is geheel omgeven door een slotgracht. Binnen de drie muren bevinden zich drie trapsgewijze plateaus. Op het bovenste plateau staan vijf torens, waarvan de hoogste toren, tevens het hoogste punt van de tempel, 65 meter hoog is. De erkenning voor deze bijzondere constructie gaat volledig naar het Khmer volk.

Khmer-rijk

Het rijk van de Khmer werd in de 8e eeuw gesticht op het grondgebied van het huidige Cambodja, maar strekte zich tijdens zijn hoogtij uit over delen van China, Laos, Thailand en Vietnam. Angkor was in deze welvarende periode het administratieve en religieuze middelpunt van het rijk en werd aangewezen als hoofdstad. In de 15e eeuw besloot de Khmer het centrum van het rijk te verplaatsen naar Phnom Penh, dat we vandaag de dag kennen als de hoofdstad van Cambodja. Angkor werd verlaten en vergeten, om in de jungle te verdwijnen.

Bekende plek

Enkele honderden jaren later, te midden van de 19e eeuw, stuitte de Franse ontdekkingsreiziger Henri Mouhot op de tempel. In zijn notities sprak hij van een constructie zo mooi, dat niet gelooft werd dat de Khmer verantwoordelijk waren geweest voor de bouw van de tempel, maar dat het afkomstig was uit een periode gelijk aan het Romeinse rijk. In de hierop volgende jaren werd de Angkor Wat populair onder toeristen, wat leidde tot renovaties in de 20e eeuw. Tegenwoordig kun je je aansluiten bij één van de vele tours naar de Angkor Wat en andere tempels in de omgeving.

Verder lezen

x

Ready voor een off-the-beaten-path reis naar Kenia?

Check Off Track Travel