Creditcard meenemen op reis? Check de voor- en nadelen

"Na een hele reis ben je eindelijk aangekomen bij je hostel. Met een volgepakte backpack ben je bezig met inchecken. Van achter de balie wordt gevraagt of je het bedrag wilt betalen voor de 3 nachten die je van te voren met veel enthousiastme hebt geboekt.

Vervolgens pak je uit je portomonnee jouw pinpas om te gaan betalen. Het pinapparaat weigert en je probeert het opnieuw. Damn, het accepteert je pinpas weer niet..."

Zoiets wil je gewoon niet meemaken. Zeker als je op reis bent en het misschien ook nog de eerste keer alleen reizen is. En ondanks er al veel te regelen voor je vertrekt, zoals: paspoort, visum(s), vaccinatie, verzekeringen, vlucht, enzovoort. Moet je ook nadenken over een creditcard op reis.

Maar heb je nu echt een creditcard op reis nodig of is alleen je pinpas ook genoeg? Hier lees je de voor- en nadelen over het meenemen van creditcard op reis.

Voordelen creditcard op reis

Het hebben van een creditcard op reis heeft zo zijn voordelen.

In sommige plaatsen werkt een pinpas niet altijd of je pinpas wordt gestolen (hopelijk overkomt je dit nooit). Met een creditcard kan je bijna overal ter wereld betalen, dus heb je altijd een back-up plan.

Super handig van een creditcard is dat aankopen 180 dagen verzekerd zijn, dus bijna alles wat je met een creditcard op reis koopt is gratis verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadigingen.

Als je een hostel (of andere accomodatie) of excursie online boekt en het hostel gaat failliet of je excursie gaat niet meer door, dan heb je recht op terugbetaling. Ook als je

Als je met je creditcard online een hostel, hotel of excursie boekt en deze gaat failliet of wordt geannuleerd, dan heb je recht op terugbetaling. Ook als je online een product koopt en deze wordt niet geleverd. Als je met een pinpas betaalt, dan heb je gewoon pech.

De voordelen van een creditcard zijn dus:

  • Je kunt (bijna) altijd en overal mee betalen.
  • Altijd een back-up plan.
  • Aankopen zijn 180 dagen verzekerd.
  • Aflevergarantie.

Nadelen creditcard op reis

Een creditcard op reis heeft niet alleen maar voordelen, maar ook een aantal nadelen.

Voordat je een creditcard krijgt moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen die afhankelijk per bank zijn. Heb je bijvoorbeeld een (studie)schuld, dan kan het moeilijker om een creditcard te krijgen.

Een ander nadeel is dat het extra geld kost bij het opnemen van cash geld in het buitenland, wanneer het geen euro's zijn. Door de wisselkoersopslag kan dit bedrag soms oplopen tot wel 2% van het bedrag dat je wilt gaan opnemen. Dan kan je beter je pinpas gebruiken en gebruik je de creditcard alleen in geval van noodsituaties.

Voor het bezit van een creditcard betaal je ook een jaarlijks bedrag. Dit kan tussen de € 10,- en € 700,- per jaar zijn. Met beide is betalen veilig en overal mogelijk. Je betaald voor de service en extra's die je krijgt. Over het algemeen zijn de kosten rond de € 20,- per jaar.

De nadelen van een creditcard zijn dus:

  • Kan moeilijk te verkrijgen zijn.
  • Cash "uit de muur" pinnen is duur.
  • Jaarlijkse kosten.

Wel of niet een creditcard meenemen?

Die keuze laat ik helemaal aan jou over en hoop dat je na het lezen een beter idee hebt bij de voor- en nadelen van een creditcard op reis. Ik wil je het wel aanraden om eentje mee te nemen op reis.

Je gaat beter voorbereid op reis, doordat je (bijna) altijd en overal geld kan opnemen. Met dit grote voordeel is het eigenlijk een must-have voor iedere reiziger, ondanks de jaarlijkse kosten.

Helaas is het opnemen van geld absoluut een nadeel, want dit kan best duur zijn. Hou er rekening mee dat je het enkel gebruikt in geval van nood.

Als ik op reis ga, dan neem ik mijn creditcard mee. Daar neem ik een stuk onzekerheid mee weg en kan ik in ieder geval altijd betalen.

Verder lezen