Ik ga je helpen de eerste keer alleen op reis het een stuk makkelijker te maken. De eerste keer alleen op reis is spannend zijn. Je bent alleen, uit je comfortzone en in land waar je (waarschijnlijk) niet bent geweest.
Maar ben je eenmaal weg geweest, dan wil je niets anders. Althans, dat is mijn ervaring. Maak de eerste keer alleen op reis één van je beste ervaringen met deze onderstaande 7 tips.
We zullen je gerust stellen. Als je alleen reist ben je niet vaak alleen (tenzij je dat wilt natuurlijk). Er zijn meer mensen zoals jij. Echt! Maar voordat je aan het avontuur begint, zorg ervoor dat je niet bang bent om alleen te zijn. Juist de momenten alleen in een restaurant of ronddwalend door een stad zijn de momenten waarop je echt dicht bij jezelf staat. De omgeving in je op kan zuigen. Ongegeneerd mensen kunt kijken. Geniet ervan!
Voel je je toch nog een beetje ongemakkelijk? Zorg ervoor dat je een boek, reisgids of bijvoorbeeld dagboek in je tas hebt. Zo heb je altijd wat te doen als je alleen aan een tafeltje zit.
Een dorm is een slaapzaal, waarbij je met meerdere op een kamer slaapt. Meestal in stapelbedden, maar niet altijd. Het beeld dat dorms ranzig, vies en luidruchtig zijn is niet helemaal waar. Er zijn sommige hostel die dit wel bevestigen, maar over het algemeen zijn het schone kamers met een zeer goede reissfeer.
Het voordeel om te kiezen voor een dorm is dat de meest goedkope oplossing is om te overnachten. Je eenvoudig andere reizigers ontmoet. En dat bijna iedereen in een dorm open staat voor contact. Veel solo reizigers kiezen juist om deze redenen voor een gezamenlijke kamer.
Wil je ergens wat drinken en ben je alleen? Ga aan de bar zitten in plaats van een tafeltje in een hoekje. Zo laat je aan andere zien dat je open bent voor een gesprek. Ook kan je mensen aanspreken die drankjes bestellen. En je misschien na een kort gesprek uitnodigen om aan te schuiven. Word je niet aangesproken of komt er niemand iets bestellen? Dan kun je altijd nog een praatje maken met het personeel.
Soms moet je even je verlegenheid opzij zetten om aansluiting te zoeken bij een groep. Maar wist je dat veel groepen een samenstelling zijn van verschillende solo reizigers? Ze weten dus precies hoe het is om even alleen te zijn.
In het begin is het nog een drempel die je over moet, maar na een aantal positieve ervaringen (en die ga je absoluut krijgen), wordt het steeds makkelijker. Richt je pijlen voor een eerste keer op een groep die bijvoorbeeld een spelletje zit te spelen. Vraag wat ze aan het spelen zijn en of je misschien mee mag doen (waarschijnlijk word je na de eerste vraag al uitgenodigd mee te spelen). Vaak kun je direct aanschuiven, met een gezellige avond als gevolg! Bovendien worden er op dergelijke avonden plannen gemaakt voor de volgende dag. Voor je het weet reis je niet meer alleen.
Overal ter wereld worden tours aangeboden. Van meerdaagse hikes tot snorkeltrips en van free walking tours tot cooking classes. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een tour voor te boeken. Stap daarom bij verschillende touroperators binnen en vraag naar de groepstours. Dit soort activiteiten zijn niet alleen ontzettend leuk, het is ook nog eens de ideale manier om reizigers te ontmoeten en verhalen uit te wisselen.
Heb je een bepaalde activiteit in je hoofd of wil je een stad bezichtigen? Vraag andere reizigers om tips. Er is geen reisgids die aan de ervaringsverhalen van anderen kan tippen. Ook raak je zo snel in gesprek met mensen en is de kans groot dat je samen kunt optrekken.
Reizen is het verzamelen van herinneringen. Maar wat doe je met die herinneringen als je het met niemand kunt delen? Een goede manier is het bijhouden van een reisblog (bijvoorbeeld Gaatverweg.nl). Post hier wekelijks je ervaringen, ook als je een korte reis maakt.
Niet alleen vindt het thuisfront het leuk je verhalen te lezen, je kunt zo je ervaringen steeds weer opnieuw beleven. Mooi meegenomen, je hoeft bij thuiskomst niet alles na te vertellen.
Ben je van plan dit te gaan doen? Maak dan gebruik van deze 5 stappen hoe je een reisblog start.
Een andere manier om ervaringen te delen is contact houden met het thuisfront via WhatsApp, FaceTime of Skype.
Voeg reizigers die je ontmoet toe op Facebook. Zo blijf je in contact met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en gezien als jij. Je kunt ze na verloop van tijd altijd weer uit je vriendenlijst verwijderen.