7 tips voor de eerste keer alleen op reis

4 min leestijd — Reisblogger: Kevin — 20
Reistips, Voorbereidingen

Ik ga je helpen de eerste keer alleen op reis het een stuk makkelijker te maken. De eerste keer alleen op reis kan heel spannend zijn. Je bent alleen, uit je comfortzone en in land waar je (waarschijnlijk) niet bent geweest.

Mis geen enkele blog meer en schrijf je nu in.

Maar ben je eenmaal weg geweest, dan wil je niets anders. Althans, dat is mijn ervaring. Maak de eerste keer alleen op reis één van je beste ervaringen met deze onderstaande 7 tips.

1. Geniet van ieder moment

We zullen je gerust stellen. Als je alleen reist ben je niet vaak alleen (tenzij je dat wilt natuurlijk). Er zijn meer mensen zoals jij. Echt! Maar voordat je aan het avontuur begint, zorg ervoor dat je niet bang bent om alleen te zijn. Juist de momenten alleen in een restaurant of ronddwalend door een stad zijn de momenten waarop je echt dicht bij jezelf staat. De omgeving in je op kan zuigen. Ongegeneerd mensen kunt kijken. Geniet ervan!

Voel je je toch nog een beetje ongemakkelijk? Zorg ervoor dat je een boek, reisgids of bijvoorbeeld dagboek in je tas hebt. Zo heb je altijd wat te doen als je alleen aan een tafeltje zit.

2. Slaap in dorms in hostels

Een dorm is een slaapzaal(tje), waarbij je met meerdere op een kamer slaapt. Meestal in stapelbedden, maar niet altijd. Het beeld dat dorms ranzig, vies en luidruchtig zijn is niet helemaal waar. Er zijn sommige hostel die dit wel bevestigen, maar over het algemeen zijn het schone kamers met een zeer goede reissfeer.

Het voordeel om te kiezen voor een dorm is dat de meest goedkope oplossing is om te overnachten. Je eenvoudig andere reizigers ontmoet. En dat bijna iedereen in een dorm open staat voor contact. Veel solo reizigers kiezen juist om deze redenen voor een gezamenlijke kamer.

Slaaptips in een dorm

  • Oordopjes! Neem ze echt mee! Je niet wakker wilt worden van terugkomende partygangers.
  • Heb je moeite met slapen in lichte omgevingen, neem een oogmasker mee en je zal dat extra uurtje slaap kunnen meepakken.
  • Hang een (hand)doek rondom je bed om je eigen (privacy) plekje te creëren.

3. Ga aan de bar zitten

Wil je ergens wat drinken en ben je alleen? Ga aan de bar zitten in plaats van een tafeltje in een hoekje. Zo laat je aan andere zien dat je open bent voor een gesprek. Ook kan je mensen aanspreken die drankjes bestellen. En je misschien na een kort gesprek uitnodigen om aan te schuiven. Word je niet aangesproken of komt er niemand iets bestellen? Dan kun je altijd nog een praatje maken met het personeel.

4. Durf te vragen

Soms moet je even je verlegenheid opzij zetten om aansluiting te zoeken bij een groep. Maar wist je dat veel groepen een samenstelling zijn van verschillende solo reizigers? Ze weten dus precies hoe het is om even alleen te zijn.

In het begin is het nog een drempel die je over moet, maar na een aantal positieve ervaringen (en die ga je absoluut krijgen), wordt het steeds makkelijker. Richt je pijlen voor een eerste keer op een groep die bijvoorbeeld een spelletje zit te spelen. Vraag wat ze aan het spelen zijn en of je misschien mee mag doen (waarschijnlijk word je na de eerste vraag al uitgenodigd mee te spelen). Vaak kun je direct aanschuiven, met een gezellige avond als gevolg! Bovendien worden er op dergelijke avonden plannen gemaakt voor de volgende dag. Voor je het weet reis je niet meer alleen.

Groepstours boeken

Overal ter wereld worden tours aangeboden. Van meerdaagse hikes tot snorkeltrips en van free walking tours tot cooking classes. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een tour voor te boeken. Stap daarom bij verschillende touroperators binnen en vraag naar de groepstours. Dit soort activiteiten zijn niet alleen ontzettend leuk, het is ook nog eens de ideale manier om reizigers te ontmoeten en verhalen uit te wisselen.

5. Vraag reizigers om tips

Heb je een bepaalde activiteit in je hoofd of wil je een stad bezichtigen? Vraag andere reizigers om tips. Er is geen reisgids die aan de ervaringsverhalen van anderen kan tippen. Ook raak je zo snel in gesprek met mensen en is de kans groot dat je samen kunt optrekken.

6. Deel herinningeren met thuis

Reizen is het verzamelen van herinneringen. Maar wat doe je met die herinneringen als je het met niemand kunt delen? Een goede manier is het bijhouden van een reisblog (bijvoorbeeld Gaatverweg.nl). Post hier wekelijks je ervaringen, ook als je een korte reis maakt.

Niet alleen vindt het thuisfront het leuk je verhalen te lezen, je kunt zo je ervaringen steeds weer opnieuw beleven. Mooi meegenomen, je hoeft bij thuiskomst niet alles na te vertellen.

Zelf een reisblog maken

Ben je van plan dit te gaan doen? Maak dan gebruik van deze 5 stappen hoe je een reisblog start.

Een andere manier om ervaringen te delen is contact houden met het thuisfront via WhatsApp, FaceTime of Skype.

7. Voeg connectie met andere reizigers

Voeg reizigers die je ontmoet toe op Facebook. Zo blijf je in contact met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt en gezien als jij. Je kunt ze na verloop van tijd altijd weer uit je vriendenlijst verwijderen.

20 reacties geplaatst. Reageer ook.

20 reacties op 7 tips voor de eerste keer alleen op reis

Nicole Orriens
Mijn dochter woont op het moment in Engeland en dankzij Facetime en zo kan ze ons inderdaad heel goed op de hoogte houden van alles.
Reageren
Kevin Vermeulen
Super leuk om te horen dat je dankzij de technologie goed op de hoogte wordt gehouden.
Reageren
Lodi
Mooie tips. Ika as 23 toen ik voor het eerst een jaar alleen op reis ging, ik ontmoette al snel iemand met wie ik ging reizen, want als je alleen reist maak je zo snel contacten. Toen hadden we nog geen email en meer, dus was het elke week collect call bellen :)
Reageren
Kevin Vermeulen
Ja inderdaad! Je maakt snel contact met anderen en dat maakt het ook juist leuk. Ga je nu nog wel eens alleen op reis, Lodi?
Reageren
Anja
Oh, dat is echt helemaal niets voor mij ;) Ik ga alleen samen met mijn gezin of mijn man op reis, maar alleen? Nee, dat is niets voor mij.
Reageren
Kevin Vermeulen
Het is niet voor iedereen weggelegd en dat is ook niet erg. Gezamelijk op reis is ook echt leuk! Gelukkig heeft iedereen een eigen voorkeur, anders zou de wereld er best "saai" uit zien.
Reageren
Stephanie
Ik denk dat ik alleen stress zou hebben als ik op mijn eentje op reis zou gaan, ik heb echt iemand nodig om al dat moois mee te delen :-)
Reageren
Kevin Vermeulen
De eerste keer alleen is behoorlijk spannend, maar achteraf gezien één van de tofste beslissingen die ik heb gemaakt.
Reageren
Monique
Ik heb nooit alleen gereisd, maar ik denk dat je wel heel snel vrienden maakt als je alleen reist. Met Polarsteps bijvoorbeeld kun je thuis iedereen mee laten volgen op je reis. Ook leuk!
Reageren
Kevin Vermeulen
Ja klopt, want je bent natuurlijk echt niet de enige die alleen reist. Zeker als je in hostels slaapt. Polarsteps is echt een mooie app. Gebruik je deze ook?
Reageren
Marjolein
Mooie tips Kevin! Mijn ervaring is ook dat je alleen veel sneller contact hebt dan wanneer je samen op reis bent...en die tip van aan de bar gaan zitten herken ik...je hebt zo een praatje!
Reageren
Kevin Vermeulen
Dankjewel Marjolein! Op de een of andere manier straal je iets uit als je alleen reist. Dat je toegankelijker bent dan als duo of groep.
Reageren
Melissa
Spannend. weet niet of k dat zo snel zou doen
Reageren
Kevin Vermeulen
Hoi Melissa, het hoeft natuurlijk niet direct een maand te zijn. Een dagje weg of een weekendje kan ook. Misschien zou je het kunnen proberen om zeker te zijn dat je het niets vindt. En wie weet, straks vind je het wel super leuk! :)
Reageren
julia
Geen idee of ik het snel zou doen. Hou er van om mijn ervaringen te delen. Heb het nu ook wel eens dat ik iets bijzonders mee maak of ergens leuk ben en als er dan niemand is om mee te delen dan vind ik dat zo jammer.
Reageren
Kevin Vermeulen
Ik snap wat je bedoelt, Julia. Soms wil je inderdaad bijzondere momenten tegelijkertijd meemaken met een beste vriend(in) of je wederhelft en als je alleen reist kan dit niet. Aan de andere kant heb je wel altijd een uniek verhaal te vertellen bij terugkomst.
Reageren
Nathalie
Wat een handige tips! Al zou ik niet graag in een groepskamer op een hostel slapen.. Dan maar liever iets meer betalen voor een 1 persoonskamer.
Reageren
Kevin Vermeulen
Leuk om te lezen dat je het handige tips vindt. De meeste hostels hebben inderdaad ook een privékamer. Een gezamelijke keuken of woonkamer is dan een perfecte plek om andere reizigers te ontmoeten.

Meestal kies ik voor laatste nacht een privékamer, zodat ik uitgerust terug kan gaan.
Reageren
sherry
Goede tips die kan ik gebruiken binnenkort het wordt mijn eerste keer alleen op vakantie. Spannnend.
Reageren
Kevin Vermeulen
Hi Sherry, super leuk dat je binnenkort je eerste solo reis gaat maken. Hopen dat de tips je helpen! Je moet maar zo denken, je bent niet de enige die alleen reist en ook niet voor de eerste keer. Als je hier aan denkt, dan moet het wel gewoon goed komen.

En ja, die van mij was ook spannend om te doen, maar wel echt super vet!
Reageren

Leave a reply

x
Inpaklijst backpacken

Gratis checklist!
Inpaklijst voor backpacken!

Ik wil die checklist!