Khao Yai, de jungle van Thailand

Waan je in Khao Yai, de jungle van Thailand, met metershoge bomen (je weet wel van die jungle planten die je thuis hebt staan), overal lianen en waar onder andere vogels, apen, Aziatische olifanten, zwarte beren en tijgers leven. Khao Yai is het eerste National Park van Thailand en is het derde grootste National Park van Thailand.

Khao Yai?

En nu denk je misschien, waarom heb ik nog nooit van Khao Yai gehoord? Khao Yai is vooral populair bij de Thaise bevolking. Tijdens de Thaise vakantieperiode zoeken de inwoners van Bangkok een escape naar de natuur en Khao Yai biedt dit ze.

Het park ligt zo'n 2,5/3 uur rijden ten Noord-Oosten van Bangkok. Verblijf je in Bangkok dan kun je ook een dagtrip naar Khao Yai doen, maar mijn advies is om langer te gaan, zodat je tenminste een volle dag in het Nationaal Park kan besteden.

Het park biedt een huis voor een tal aan wilde dieren. Je vindt hier apen, gibbons, ontelbaar soorten vogels, zo'n 220 Aziatische olifanten, luipaarden, en 17 tijgers. De luipaarden en tijgers bevinden zich echt in het binnenste van het park en laten zich niet zien aan de bezoekers.

Zie je de olifanten, dan heb je veel mazzel. Toen ik er was hadden de rangers en tourguides al een week geen olifanten gezien en helaas was dit bij mij ook het geval. Wel zagen we verse sporen van net overgestoken olifanten op de weg. En kon je ruiken dat ze net waren langsgelopen.

Watervallen

Het park heeft vele mooie watervallen. Bezoek je het park in het regenseizoen, dan zijn de watervallen nog indrukwekkerder. Zelf bezocht ik het park in januari, wanneer er weinig regen valt. De waterval die ik bezocht heb was alsnog heel mooi, maar ik kan me voorstellen dat deze nog indrukwekkender zou zijn in het regenseizoen.

Toegang tot het park

Voor 400 Baht (zo'n 11 euro) kan je het NP binnenkomen. Zelf heb ik erg getwijfeld over het doen van een tour of op eigen houtje het park verkennen.

Toch heb ik voor de tour gekozen en dit was echt de juiste keuze! De tourguides zijn de echte experts en je ziet daardoor zoveel meer, dan wanneer je alleen het park in gaat. Zo kon hij zonder moeite de apen in de boom vinden, zelfs de gibbons die verlegen zijn en zich niet graag laten zien of de bijzondere vogels in de bomen.

Tijdens de tour ga je ook hiken door de jungle. Naast de eerder genoemde wilde dieren wordt je omgeven door het groen. De prachtigste oude bomen en groene, groenere en groenste planten kom je tijdens de hike tegen. De gids neemt je mee en vertelt extra informatie over de jungle!

Wil je het maximale halen uit je bezoek naar Khao Yai, ga dan met een tourguide op pad. Deze experts hebben jarenlange eraving en geven zo veel informatie over de jungle, waardoor je niet alleen van de prachtige natuur geniet, maar ook snapt hoe de natuur werkt.

Een ander voordeel is dat je met een guide ook niet kan verdwalen in de jungle. Je kan daar makkelijk verdwalen en de meeste zullen, net zoals ik, een beginner zijn in de jungle. Helaas gebeurd het wel eens dat iemand verdwaalt in het park.

Waar een tour boeken

Goede partijen waarbij je een Khao Yai tour kan boeken zijn:

Zelf ben ik met Bobbys Jungle Tour gegaan. Mijn groep bestond uit 6 mensen in totaal (geen idee of dit altijd zo is), andere tours hebben soms grotere groepen van 15 personen. Wil je een kleinere groep of een prive tour doen, dan is het goed om dit bij het boeken te checken en aan te geven.

Slapen bij Khao Yai

Vanuit Bangkok kan je een dagtrip doen naar Khao Yai, maar ik zou je willen adviseren om iets langer te gaan. Je kunt dan meer genieten van wat Khao Yai te bieden heeft.

In het Nationale Park kan je overnachten in hotels, huisjes en zelfs kamperen of net buiten het park waar meer keuze is. Er is genoeg keuze, dus voor ieder budget is er iets. Je kan er ook voor kiezen om te overnachten in Pak Chong, het naastgelegen stadje waar de meeste rangers en guides wonen.

Kies je voor een overnachting in het park, dan is het handig om je eigen vervoer te hebben, daarnaast moet je rekening houden dat de restaurants tegen 18.00 uur dichtgaan en je daarna geen eten meer kan halen. Wat ik je wel echt wil meegeven is dat de (kleine) apen die in het park verblijven alles behalve verlegen zijn. Dus het is belangrijk om je spullen en etenswaren goed op te bergen.

Zelf heb ik in Pak Chong geslapen bij Ruan Kanchanok. Dit is een stadje met 40.000 inwoners en verdriedubbelt in het hoogseizoen met toeristen uit binnen- en buitenland. In Pak Chong vind je veel restaurantjes, een night market (waar je lekker eten kan halen) en ook veel gelegenheden om te overnachten, zoals hostels.

Ga je in het laagseizoen, zoals ik, dan is de stad aanzienlijk rustiger. Het voordeel is dat je goedkoop op mooie plekken kan slapen. Zo zat ik in rustiek houten hutje wat verder van de hoofdstraat omringt door het groen en de natuur. Je kent het wel, een plek waar je wakker wordt met het geluid van de vogels.

Hoe kom je bij Khao Yai

Met de trein of bus (mini-vans) vanuit Bangkok kun je het beste naar Pak Chong reizen. Ga je met de trein, dan kun je tussendoor ook een stop maken in Ayutthua. De trein vanuit Bangkok maakt hier namelijk een tussenstop.

Trein- en busstickets naar Khao Yai

Trein en busstickets kun je boeken bij de vele tour bedrijfjes, maar kun je ook online zelf regelen. Wil je graag zelf je reizen regelen of ver vooruit boeken, dan is de site 12go.asia een goede en betrouwbare site.

Verder lezen