Beleef het Nationaal Park Plitvice meren

Het Nationaal Park Plitvice meren is een van de mooiste natuurparken die je in Europa kan vinden. Tijdens mijn roadtrip door Kroatië heb ik de Plitvice meren bezocht en hoe mooi die zijn vertel ik je hier.

Een bezoekje aan de Plitvice meren is het zeker waard, want er is genoeg te zien in dit Nationale Park van Kroatië. Met zo'n 266 vierkante kilometer omvang hoef je absoluut niet te vervelen. De Plitvice meren bestaat uit 16 blauw groen kleurige meren, waarbij de één mooier is dan de andere.

Zo bezoek je de Plitvice meren het best in het hoogseizoen

De Plitvice meren zijn verdeeld in Gornja (bovenmeren) en Donja (beneden meren). Deze bijzondere meren in het park kunnen wel tot 46 meter diep en 470 meter lang zijn.

Er zijn naast de meren ook 90 watervallen te vinden, waarbij de hoogste 78 meter is. Deze spot is trouwens ook een populaire locatie om te trouwen. Naast al dat water bestaat het Nationaal Park voor een groot deel uit bos met 50 meter hoge sparren.

In deze bossen leven herten, wilde zwijnen en dassen, maar ook wolven, beren en lynxen. De kans dat je deze laaste drie gaat zien is zeer klein, vanwege het grote gebied en het zeer schuwe dieren zijn.

Plitvice meren

In het park

Na de entree kun je met de bus of lopend richting het park. De bus kan je op verschillende plekken in het park brengen. In het park zijn kilometerslangs wandelpaden aangelegd en deze liggen voor een groot deel langs de meren.

De meren kun je oversteken middels houten bruggetjes of met de rondvaartboot. Deze boot heeft twee routes:

 • Korte route (5 min): Vaart van de ene naar de andere kant van het Kozjak meer.
 • Lange route (10 min): Vaart van het hoge naar het lage deel van het park en andersom.

Er is ook een trein die je van de ene naar de andere kant van het park kan brengen. En mocht je over de meren willen varen en deze verkennen, dan kun je op verschillende plekken een roeiboot huren.

In de winter zijn de rondvaartboot en trein niet beschikbaar, vanwege sneeuw en ijs.

Plitvice meren per boot

Hiken

Er zijn 8 verschillende routes om al hikend de Plitvice meren te ontdekken. Vanaf beide ingangen is het mogelijk om te starten. Beide ingangen hebben 4 routes:

Ingang 1 (groen)

 • A (2 á 3 uur): Enkel wandelen langs de lage meren - 3 km
 • B (3 á 4 uur): De lage meren met boottocht op het Kozjak meer - 4 km
 • C (4 á 5 uur): De lage en hoge meren met treinrit en boottocht - 8 km
 • K (6 á 8 uur): Ontdek het volledige park - 18,3 km

Ingang 2 (oranje)

 • E (2 á 3 uur): De hoge meren met treinrit en boottocht - 5 km
 • F (3 á 4 uur): Hetzelfde route B (ander startpunt - 4,6 km
 • H (4 á 6 uur): Hetzelfde route C (ander startpunt - 8,9 km
 • K (6 á 8 uur): Ontdek het volledige park - 18,3 km

8 extra tips

 • Wil je de Plitvice meren goed beleven, plan minstens één volle dag. Combineer met een overnachting rondom het Nationale Park en bezoek de Plitvice meren op je gemak in 2 dagen.
 • Draag goede wandelschoenen en dus geen flip flops.
 • Neem genoeg water mee. Vooral in de zomer, want het kan heel heet worden en er zijn weinig plekken om te vullen.
 • Je kunt hier niet zwemmen. (dit kan wel bij het Nationaal Park Krka).
 • Blijf op de aangelegde paden. In de dichte bossen leven wolven en beren die je liever niet tegen wilt komen.
 • Neem eigen eten mee voor onderweg, zeker bij de lange routes. Er zijn ook restaurants, maar die zijn duur en druk. Zorg wel dat je het afval netjes opruimt.
 • Meerdere dagen genieten van de Plitvice meren? Overnacht dan in de buurt van het Nationale Park. Rondom zijn er veel campings, B&B's en hotels te vinden.
 • Start bij ingang 2 in plaats van ingang 1. Deze is over het algemeen minder druk!

Plitvice meren

Handige informatie

Staat het Nationaal Park Plitvice bij je op de planning, dan heb ik hier handige informatie voor je. Zo ga je voorbereid naar de Plitvice meren.

Waar liggen de Plitvice meren?

De Plitvice meren liggen in de binnenlanden van Kroatië, vlakbij de grens met Bosnië-Herzegovina (in Google Maps: Plitvicka Jezera).

De Plitvice meren liggen ten zuiden van Zagreb, vlakbij de grens met Bosnië-Herzegovina, in de provincie Lika- Senj. Wil je het opzoeken op de kaart van Kroatië, kijk dan naar Plitvicka Jezera.

De Plitvice meren zijn goed te bereken vanuit vrijwel heel Kroatië. Het dichtbijzijnste vliegveld is dat van Rijeka, maar ook vanuit de vliegvelden van Dubrovnik, Pula, Split, Zadar en Zagreb rijden er dagelijks bussen, al dan niet met een korte overstap, naar de Plitvice meren. Deze busreizen zijn georganiseerde trips.

Ook vanuit verschillende populaire kustplaatsen in Istrië en Kvarner zijn de Plitvice meren goed te bereiken. Het is zelfs mogelijk om vanuit Italië met de boot te komen en vanuit de haven naar de Plitvice meren te rijden.

Plitvice meren

Wanneer Plitvice meren bezoeken?

Het hele jaar is het mogelijk om de Plitvice meren te bezoeken, dus je kunt er naar toe gaan wanneer het jou het beste uitkomt. De Plitvice meren zijn per seizoen verschillend.

De watervallen worden groter en indrukwekkender in de herfst door het regenseizoen in Kroatië. In de lente begint alles weer te groeien. Ook in de winter kan het zeer mooi zijn. Er is kans dat er sneeuw ligt en de meren bevroren zijn, dit geeft een heel bijzondere sfeer.

Zelf was ik er in de zomer en dan is alles in het Nationale Park groen en zijn de bloemen in de bloei. De kleuren van de meren komen dan ook heel goed tot zijn recht door de zon die er dan op schijnt. Wel is het in de zomer de drukste periode, en dat merkte ik ook wel. Parkeerplaatsen die vol waren en wachten in een rij om entreetickets te kopen. Het vermijden van de drukte is mogelijk.

Eigenlijk heeft iedere seizoen wel iets unieks. Toch zou ik je niet aanraden om in de drukste periode van het jaar te gaan (juli/augustus). Ben je van plan om alsnog in deze periode te gaan, dan raad ik je aan om zo vroeg mogelijk er naar toe te gaan om de drukte voor te zijn. De Plitvice meren gaan open om 07:00 uur.

Entreeprijs Plitvice meren

Om het Nationaal Park binnen te komen moet je een entree betalen. Afhankelijk van het seizoen varieert de prijs tussen 7 en 24 euro (55/180 Kuna) voor één dag. Voor 2 dagen betaal je tussen de 12 en 37 euro (90/280 Kuna).

Ben je een student?

Neem je studentenkaart mee en het scheelt je geld!

Online entreetickets kopen

Om een bezoek te brengen aan de Plitvice meren is sinds dit jaar verplicht om entreetickets online te kopen via de officiële website van de Plitvice meren.

Als je deze tickets gaat kopen, dan moet je hierop letten:

 • Boek minimaal 2 dagen voor je bezoek de tickets. Uitverkocht? Koop dan een Skip-the-Line ticket (incl. mogelijkheid tot annuleren).
 • Je ontvangt je ticket per e-mail. Print deze uit en neem het mee. Deze kun je inwisselen voor jouw toegangsticket.
 • Denk voor het boeken na welke ingang je gaat nemen. Alleen hier kun je het inwisselen voor je toegangsticket.
 • Een datum en uur van aankomst is verplicht bij het boeken. Ben je er niet, dan vervalt je ticket (geen teruggave van de aankoop).
 • Inwisselen bij de gekozen ingang kan 30 minuten voor en 60 minuten na jouw gekozen uur van aankomst.
 • Bij een twee-daagse ticket mag je zelf kiezen hoelaat je het park bezoekt op de 2e dag.
 • Geen ticket, maar je wilt wel de Plitvice meren bezoeken? Je kunt ter plekke een ticket kopen, maar je bent afhankelijk van de drukte.

Liever geen onzekerheid?

Er zijn meerdere georganiseerde trips beschikbaar zowel met als zonder gids (incl. mogelijhheid tot annuleren).

Bezoek ook de Krka watervallen

Het water in de Plitvice meren ziet er heel uitnodigd uit (zeker in de zomer), maar helaas is het verboden om er in te zwemmen. Toch zwemmen in de watervallen in Kroatië?

Op een kleine 2,5 uur rijden ligt het ook mooie Krka Nationaal Park. Hier mag dat en kun je zwemmen bij de watervallen. Lees hier alles over een bezoek aan de Krka watervallen.

Verder lezen

x

Ready voor een off-the-beaten-path reis naar Kenia?

Check Off Track Travel