Ontdek Karlstad met deze reisgids

Karlstad staat vanwege het hoge aantal uren zon per jaar bekend als de zonnestad van Zweden. Het stadslogo is om deze reden een stralend zonnetje. Het kwam niet vanzelf dat het deze bijnaam heeft gekregen.

Tegenover het stadshotel vind je een standbeeld van de jonge serveerster Eva Lisa Holtz. In de 18e eeuw serveerde ze met haar zonnige karakter en een warme glimlach het eten en de drankjes.

Van de gasten krijg ze de bijnaam "Sola", wat voor zonnig staat. Zo heeft deze stad de naam zonnestad van Zweden gekregen.

Eva Lisa Holtz - Sola

Deze gezellige Zweedse stad ligt in de "Nederlandse" provincie Värmland aan het Vänern meer. Een van de grootste meren van Zweden. Karlstad is een zeer gastvrij en daarnaast ook heel kindvriendelijk.

Ondanks dat het bijna 90.000 inwoners heeft is het centrum van Karlstad niet bijzonder groot en is alles binnen loopafstand goed te doen.

Als je geen zin hebt om te lopen, dan kun je in de zomermaanden (mei t/m september) gratis een fiets huren bij Solacykeln op het stadsplein Stora Torget.

Karlstad bezienswaardigheden

Stora Torget

Het Stadsplein is één van de grootste pleinen van Zweden. Op dit grote plein vind je het Vredesmonument.Het monument is een standbeeld van een vrouw die een gebroken zwaard vasthoudt.

Radhuset Karlstad en Stora Torget

Marienbergsskogen

Een klein recreatiepark op loopafstand van het centrum. Het is perfect om met kleine kinderen naar toe te gaan, want ze hebben er speeltuinen en dieren.

Bezoek Karlstad in december om de Zweedse Kerst te ervaren. Een unieke beleving en de kans is groot dat je ook sneeuw hebt.

Ook vind je hier een mooi stadsstrand waar in de zomer volop gebruik van wordt gemaakt door toeristen als de inwoners van Karlstad zelf.

Met voldoende wandelpaden en een uitkijktoren is het voor de natuurliefhebber een leuke plek om te komen.

Winter in Karlstad

Karlstad Kathedraal

Op een heuvel vlakbij Karlstad vind je de Kathedraal. Je kan deze van een verre afstand al zien. Het is echt een mooie Kathedraal. Het is echt even de moeite waard om de Kathedraal te gaan bekijken.

Het Värmland's Museum

Aan de rivier Klarälven ligt het Värmlands' Museum. Het museum in het centrum van Karlstad heeft tentoonstellingen over de geschiedenis van Värmland. Het gaat helemaal terug naar de ijstijd tot aan het heden.

Winkelen in Karlstad

De bekendste winkelstraten van Karlstad zijn Drottninggatan, Västra Torggatan en Östra Torggatan. In deze winkelstraten zijn voldoende diverse winkels.

Net buiten het centrum kun je het winkelcentrum Bergvik vinden. Ook dit is één van de grootste in Zweden. Hier kan je de bekende IKEA Karlstad vinden.

Karlstad centrum

Restaurants in Karlstad

Bij Stora Torget, het gezellige stadsplein, vind je voldoende goede restaurants. Baron, The Bishops Arms en Br. Olssons Elektriska zijn alle drie goede restaurants in Karlstad.

Ook qua keukens is er voldoende. Zo heb je er Italiaanse, Thaise, Amerikaanse en natuurlijk Zweedse keukens.

Uitgaan in Karlstad

Zo als in iedere andere stad kun je ook uitgaan in Karlstad. Voor iedere muzieksmaak is er iets te vinden. Van klassiek tot aan pop muziek. Koriander, Jaguar, Plaza en de Tempel (mijn voorkeur) zijn de bekendste clubs in Karlstad.

Daarnaast heb je ook de Nojesfabriken. Je kunt er 's avonds bowlen en karten. Na de activiteiten kun je daar goed stappen. In het centrum heb je ook veel cafés.

Zo is Bishop’s Arms, waar je na het dineren nog kan blijven hangen voor een biertje.

Als je gaat stappen in Karlstad moet je wel rekening houden dat een biertje gauw 7 á 8 euro kost in de barretjes.

Al met al is Karlstad een zeer mooie en leuke stad om te bezoeken! Dus mocht je van plan zijn Zweden te gaan bezoeken, dan is een uitstapje naar de zonnigste stad van Zweden een aanrader.

Mocht je er binnenkort naar toe gaan, dan wens ik je veel plezier en ben zeer benieuwd hoe je het hebt ervaren.

Verder lezen