Bunaken, het duik- en snorkelparadijs

Bunaken is het gebied voor de mooiste stranden, prachtige zonsondergangen en de plék bij uitstek voor duiken en snorkelen. Je vindt hier de mooiste eilanden, grote koraalriffen, diversiteit aan vissen en andere dieren. Zelf ben ik groot fan van Bunaken na meerdere keren er te zijn geweest. In deze blog help ik jou hoe jij jouw trip kan aanpakken.

Bunaken Manado Tua National Park

Het eiland Bunaken ligt in het Bunaken Manado Tua National Park. Dit park bevindt zich in het Noorden van Sulawesi bij de stad Manado en is 75.266 hectare groot. De stad Manado is zo’n 4,5 uur vliegen vanaf de hoofdstad Jakarta.

Het Bunaken National Park bestaat vooral uit zee met zes eilandjes. De meeste toeristen verblijven op het eiland Bunaken. En dan bedoel ik geen massa toerisme. Je vindt hier echt mondjesmaat toeristen. De toeristen die hier komen zijn voornamelijk duik en snorkel fans.

Duiken & Snorkelen

Zowel voor duiken als voor snorkelen zijn er super veel mooie plekken. Bunaken staat bekend om zijn cliff koraalriffen met wel dieptes tot 1.566 meter. Met snorkelen kun je ook langs de koraalriffen zwemmen. Waardoor je weer hele andere vissen en riffen ziet.

Daarnaast heb ik nog nooit zoveel (grote) schildpadden gezien als hier. En als je mazzel hebt kun je vanaf de boot ook dolfijnen of kleine haaien zien. De afgelopen jaren trok er in november zelfs een orca pod langs. Ik was er in de zomervakantie en heb ze helaas dus niet gezien.

Hoe kom je in Bunaken?

Je kan het beste per vliegtuig naar Manado reizen. Dit kan bijna vanaf iedere grote stad in Indonesië en zelfs via Singapore of Kuala Lumpur. Vanaf het vliegveld kun je twee routes bewandelen.

  1. Je laat het transport regelen via de accommodatie waar je slaapt. Dan regelen zij je pick-up van het vliegveld en je boot of
  2. Je regelt het zelf. Bij het vliegveld zijn er genoeg taxi’s of transportmogelijkheden naar de Haven van Manado (voor de deur van het Celebes Hotel*). In de haven kun je je eigen boot regelen die je direct naar het resort brengt of je kan met de public boot naar Bunaken. Vanaf daar kun je met een klein bootje je weg vervolgen naar je accommodatie. De public boot vertrekt begin van de middag en in de haven koop je je ticket.

Wij gaan altijd voor de tweede optie. De mensen in Manado zijn erg vriendelijk en helpen je graag verder. Daarnaast vind ik het leuk om meer van het land te zien en hoe de mensen leven.

*Heb je al een lange reis achter de rug en wil je nog een nachtje in Manado slapen, dan kun je terecht in het Celebes Hotel. Je slaapt dan al in de haven en je kunt je reis de volgende ochtend direct weer voortzetten. Let wel op; de omgeving van de haven is overdag gezellig en levendig, maar ’s avonds vrij uitgestorven. Ga je alleen op pad, wees je hier bewust van.

Waar te overnachten in Bunaken?

De laatste keer dat wij naar Bunaken gingen sliepen we in het Panorama Diving Resort*. Dit resort heeft kleine traditionele hutjes op palen met uitzicht op zee. De eigenaar is Duits en is ook duikinstructeur. Via de accommodatie is het ook mogelijk om te duiken en snorkelen.

Ben je op zoek naar een hostel of aan het budget reizen dan kun je terecht bij Panorama Backpackers.

Panorama Diving Resort

Bij het Panorama Diving Resort zit je iets verder weg van het dorpje. Hierdoor eet iedereen 's avonds samen op het resort. Bij het diner wordt besproken waar de volgende dag de duik- en snorkelspots zijn en waar deze plekken bekend om staan. Soms zijn deze spots voor duiken en snorkelen hetzelfde en dan kan iedereen op dezelfde boot mee. Maar soms gaan de duikers naar een spot die minder mooi is voor snorkelers en dan gaan er twee losse boten.

Spots

Het resort ligt op een perfecte plek. Het Bunaken Nationaal Park telt ongeveer 40 spots, en er komen nog steeds nieuwe spots bij. Daarnaast liggen veel spots op 5-25 minuten vanaf het resort. Hierdoor kun je ook al vanaf het strand het water in om te snorkelen.

Waarom ben ik fan?

Al van jongs af aan kom ik in Bunaken. Eerst alleen om te snorkelen en later ook om te duiken. Het water is zo helder blauw dat je vanaf de boot al de vissen en het koraal in het water ziet. Wanneer je je hoofd in het water steekt, zie je zoveel vissen in alle kleuren. De een nog mooier dan de ander. Nog nergens ter wereld heb ik de onderzee wereld zo mooi gezien als hier.

Daarnaast vind je hier het nog ongerepte Indonesië. De mensen die hier wonen zijn zo aardig, geinteresseerd en helpen je maar al te graag. Op onze laatste avond in Bunaken wilden we graag een klein feestje houden omdat het de laatste avond was.

De mensen van het Panorama Diving Resort hadden hun vrienden uitgenodigd en maakten samen muziek op zelfgemaakte muziekinstrumenten bij een groot kampvuur. Een perfecte afsluiting op een perfect eilandje!

Verder lezen