Wanneer is het regenseizoen in Vietnam?

Vietnam kan in drie regio's ingedeeld worden, namelijk het noorden, centraal en het zuiden. Iedere regio heeft zijn eigen weertype, maar de zuidwestelijke moesson brengt regen over het hele land. Dit loopt van april tot september.

Noord-Vietnam

Het regenseizoen in Noord-Vietnam loopt grofweg van mei tot oktober waarvan juli en augustus de meeste neerslag hebben. Buien zijn meestal van korte duur en het is lekker warm dus geen probleem.

Centraal-Vietnam

Het regenseizoen in Centraal-Vietnam is vooral in de maanden september tot december, maar januari zou het ook nog erg nat kunnen zijn. Zeker in deze regio kunnen omstandigheden verre van ideaal zijn en afgezwakte typhoons vanuit de Filipijnen kunnen hier aan land komen met overstromingen als gevolg.

Zuid-Vietnam

Het regenseizoen in Zuid-Vietnam loopt grofweg van mei tot november waarvan september en oktober de meeste neerslag hebben. Over het algemeen zijn de buien tijdens het regenseizoen van korte duur en zullen je plannen niet verstoren. Voor een strandvakantie ben je misschien niet gegarandeerd van een strak blauwe lucht elke dag maar er zijn genoeg mooie dagen.

Waar naar toe tijdens het Vietnamese regenseizoen?

Nu je weet wanneer het regenseizoen valt in de verschillende regio’s kun je hopelijk beter je reis en route plannen. Mijn ervaring is dat je tijdens het regenseizoen het gehele land prima kunt ontdekken.

Het enige wat ik wel zou proberen te vermijden is het regenseizoen in Centraal-Vietnam. Het kan daar echt spoken en de pret behoorlijk drukken. Wil je er toch heen wat ik wel kan begrijpen met een trekpleister als het bijzondere Hoi An bekijk dan even de situatie op dat moment. Leg gewoon iets minder van te voren vast.

Wil je naar de eilanden Phu Quoc of Con Dao in het zuiden tijdens het regenseizoen dan zul je de buien voor lief moeten nemen. Veel betere omstandigheden om even lekker te chillen vind je dan in de Nha Trang regio. Door het microklimaat in deze regio valt er aanzienlijk minder regen wat een strand als Doc Let de beste keuze maakt.

Lange trekkingen door de jungle of door het gebergte van Sapa/Ha Giang maken dan kan ook dit gewoon doorgaan. Maar je zult begrijpen dat je vies gaat worden en dat simpele sportschoenen zonder goed profiel jezelf niet ideaal zijn. Goede schoenen en regenkleding zijn dus een must.

Verder lezen

x

Ready voor een off-the-beaten-path reis naar Kenia?

Check Off Track Travel