Een winter roadtrip door Scandinavië

Een roadtrip maken is heel stoer. Je bepaalt samen met wie je op pad gaat waar en wanneer je stopt. En wat je die dag wilt gaan zien of doen. Juist de onverwachte dingen die gebeuren maken een roadtrip onvergetelijk.

Heel af en toe frusterend en irritatie, maar het is bovenal super gezellig! Je leert elkaar nog beter te kennen en ontdekken samen toffe dingen en wordt nog hechter als vrienden.

Als je mij al volgt op Instagram, dan heb je al de nodige winterse foto's voorbij zien komen van een winters Zweden en Noorwegen.

Maar in de winter is het toch super koud in Zweden en Noorwegen, hoor ik je al denken. Ja, dat is het zeker. Het koudste wat we hebben ervaren was -20 graden. En daarnaast waren de wegen compleet besneeuwd en bevroren.

Met een jeep hebben we de winter roadtrip gedaan. Een fantastische route hebben we geredenn, waarbij je echt mooie natuur tegenkomt, zoals dit meer:

De winter roadtrip

Het was mijn eerste winter roadtrip. En deze is in drie woorden te omschrijven: "zo ontzettend fantastisch!". Met de winterse omstandigheden, zoals ijs en sneeuw op de weg en de waanzinnige natuur was het een geweldige ervaring.

Voor dat we naar Stockholm Skavsta gingen vliegen, wat echt heel goedkoop is, hebben we ons huiswerk al gedaan. We hebben opgezocht wat we graag wilden zien en aan de hand van de highlights onze route gemaakt. Aan de hand van de route hebben we leuke AirBnB's geboekt. Het uitzoeken voor een roadtrip, backpack trip of een vakantie is al leuk. Je komt zo meer te weten over de landen waar die je gaat bezoeken.

Vliegveld van Dusseldorf in Weeze

Dag 1: Op naar Scandinavië

De winter roadtrip is begonnen op het moment dat we zijn geland op het kleine vliegveld Stockholm Skavsta. Dit ligt op zo'n anderhalf uur rijden van de hoofstad Stockholm. En een ticket kan je al hebben voor 20 euro via RyanAir.

Met een gehuurde FIAT 500x reden we richting Mjönäs, een klein dorpje boven Karlstad. Onderweg hebben we een tussenstop gemaakt in Örebro om een hapje te gaan eten, omdat we een late middag vlucht hadden.

Met een pizzatje in de maag vervolgende we onze trip naar Mjönäs. Hier wacht de jeep, ons vervoermiddel voor de rest van de roadtrip, op ons. Bij aankomst hebben gelijk de houtkachel aangezet en rustig avondje gemaakt, want de volgende morgen was het plan om vroeg te vertrekken.

Dag 2: Naar het berenpark in Orsa

Na een goed en lekker ontbijt verlieten we Mjönäs alweer voor ruim een week. Hebben we de Fiat ingewisseld voor de jeep. En vertrokken we naar het noorden. Op de planning stond zo'n 200 kilometer rijden op ons te wachten. Onderweg hebben we de bijzondere winter natuur in Zweden ervaren.

Bevroren meer in Zweden

Na 4 uur totaal rijden kwamen we aan bij het wilde dierenpark Björnpark. Het park is echt groot en de dieren hebben in de verblijven veel ruimte. Meer dan in een dierentuin. Wel viel ons het park tegen, omdat we zelf een hoge verwachting hadden er van. Wel hebben we ijsberen zien spelen, een Siberische tijger op zoek naar zijn vlees, wolven en andere dieren. Daarnaast heeft het park meerdere uitkijkplekken met een geweldige uitzichten.

Wolf in het het Björnpark ik Orsa, ZwedenUitzicht in het Björnpark in Orsa, Zweden

Omdat we onze AirBnbs vooraf al hadden geboekt hebben we de leukste plekken kunnen vinden voor weinig geld. Vlakbij Orsa, ligt een klein stadje dat Mora heet, misschien komt de "mmmm van Mora" wel daar vandaan.

We werden heel gastvrij ontvangen door onze host Jannes. Een heel aardige man die zijn schuur volledig heeft omgebouwd tot een stuga (een stuga is de Zweedse benaming voor een huisje). Alles was er ingebouwd en we werden verrast door een flesje wijn dat klaar voor ons stond. En natuurlijk meteen werd aangebroken. We zijn tenslotte op een roadtrip! En we hadden prachtig uitzicht op een half-bevroren meer met veel sneeuw!

Dag 3: Op naar Noorwegen

Tijdens onze roadtrip hebben we vooraf besloten om zo veel mogelijk te zien van Zweden en Noorwegen. En dat lukt alleen als je niet te lang ergens blijft. Om die reden hebben dan ook één nachtje in deze leuke stuga geslapen.

Op naar Noorwegen! Volgens onze planning zou dit onze langste trip op de weg worden. Waar in Zweden de wegen relatief goed begaanbaar zijn, merk je dit in Noorwegen direct. De wegen zijn minder breed. En door de winterse omstandigheden lag er veel ijs op de weg, waardoor er echte spoorvorming ontstond op de weg van een paar centimeter.

Met zwetende handjes aan het stuur en een verhoogde hartslag reden we over ijswegen in het duister. Niet wetend of er bochten waren. En met aan de ene kant van de auto een rots op een meter afstand en aan een stromende rivier aan de andere kant, was het een bijzondere ervaring. Om vervolgens in het donker, omringd door bergen, veilig bij de bestemming aan te komen.

Na een rustig avondje zagen we de volgende ochtend pas hoe slecht de wegen er bij lagen. Een complete ijsbaan leek het wel.

Gelukkig, was waren de grote wegen beter dan de dag er voor en kunnen we ons opmaken voor onze rit naar Trondheim!

Dag 4: Trondheim, here we come!

Naar Trondheim rijden was ruim één uur en dat viel, vergeleken met de andere dagen, ontzettend mee. Eind van de ochtend kwamen we aan in het centrum van Trondheim. Ook hier hadden we weer een AirBnb gehuurd (I like). Dit keer ging het helaas niet zo als we dachten. We wilden graag gehele woningen huren, maar dit was slechts privé kamer met mooi uitzicht op de haven. Hier zouden we 2 nachten blijven, maar hebben besloten er 1 nacht van te maken.

IJshockey wedstrijd van Munkfors

Verder lezen