De 15 hotspots van Berlijn voor een eerste bezoek

Een stedentrip naar de Duitse hoofdstad Berlijn is er zeker eentje waar je geweest moet zijn. Berlijn is super veelzijdig en daarnaast mega groot. Het is verstandig om minimaal drie dagen te plannen voor je bezoek aan deze wereldstad.

Tijdens mijn stedentrip Berlijn verbleef ik vlakbij het gezellige en drukke Kurfürstendamm, in hotel Arrival. Toegegeven, dit is niet het meest luxueuze hotel. Eigenlijk was het meer een hostel, wat voor mij voldoende was omdat ik het grootste deel van de tijd toch op ontdekkingstocht in Berlijn was met het openbaar vervoer.

15 hotspots van Berlijn

Staat binnenkort een stedentrip naar Berlijn op je planning? En word dit jouw eerste keer? Dan zijn dit de hotspots die je tijdens je eerste bezoek aan Berlijn moet zien.

1. Brandenburger Tor

Eén van de meeste bekende hotspots van Berlijn is de Brandenburger Tor. Dit architecturale hoogstandje deed vroeger dienst als toegangspoort tot de stad. Het is de enige stadspoort die nog overeind is gebleven na de Tweede Wereldoorlog.

De Brandenburger Tor staat tussen de boulevard Unter den Linden en het stadspark Tiergarten, dit is aan het plein Pariser Platz. Deze bekende hotspot is zo’n beetje de meest toeristische bezienswaardigheid van de stad. Mocht je de Brandenburger Tor op je gemak willen bekijken en fotograferen? Ga dan in de ochtend naar de Brandenburger Tor, want er zijn dan nog weinig toeristen.

Brandenburger Tor Berlijn

2. Reichstag

De Reichstag is het belangrijkste bolwerk voor politiek Duitsland en daarnaast één van de grootste bezienswaardigheden van Berlijn. Het gebouw kenmerkt zich door de robuuste uitstraling en de glazen koepel. Zowel de koepel op het dak als de Reichstag zelf zijn gratis te bezoeken na aanmelding. Bij de glazen koepel heb je een fantastisch uitzicht over de stad.

Reserveer op tijd om teleurstelling te voorkomen. De toegestane capaciteit is beperkt. Het kan ook gebeuren dat je niet wordt toegelaten vanwege veiligheidsredenen. Wil je de Reichstag bezoeken? Meld ja dan vooraf aan via www.bundestag.de en vergeet niet je identificatiebewijs mee te nemen tijdens je bezoek aan de Reichstag.

3. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was een controlepost in de tijd dat Berlijn verdeeld was tussen oost en west. Het ligt op de grens van de Amerikaanse en de Russische sector, bij een doorgang van de Berlijnse Muur op de Friedrichstraße.

Je kunt Checkpoint Charlie dagelijks bezoeken en met "wachters" op de foto gaan. De controlepost is midden op de weg en er kunnen gewoon auto's langsrijden. Checkpoint Charlie is inmiddels ontwikkeld tot een toeristische attractie, wat voor mij afbreuk doet aan de emotionele lading die dit symbool heeft voor de geschiedenis van Berlijn. Mocht je verder geïnteresseerd zijn in informatie over Checkpoint Charlie, dan raad ik je aan de Black Box te bezoeken aan de overzijde van de straat.

Naast Checkpoint Charlie is ook het Mauermuseum een plek, waar je veel informatie kan vinden over de koude oorlog.

Checkpoint Charlie Berlijn

4. Holocaust Monument

Het Holocaust Monument (Holocaust-Mahnmal) in Berlijn is voor mij de meest indrukwekkende plek van Berlijn. De grootte van dit monument is indrukwekkend, het heeft een totale omtrek van 19.000 m2 en is midden in de stad gebouwd.

Dit monument is het herdenkingsmonument dat staat voor de vele Joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit 2.710 grijze betonblokken die verschillende hoogtes hebben (van 20 cm tot aan 450 cm), waar je tussendoor kan lopen.

Met de smalle paden, eindeloze gangen en hoge blokken voel je je bij het lopen door het Holocaustmonument gedesoriënteerd, net alsof je geen uitweg kan vinden. Dit moet een beetje het gevoel geven van de uitzichtloze situatie van slachtoffers in de concentratiekampen. Het zette mij in ieder geval aan het denken dat deze mensen symbool staan voor onze hedendaagse vrijheid.

Het Holocaust Monument ligt in Berlijn-Mitte. Het is op een paar minuten lopen vanaf de Brandenburger Tor. Als je met de metro komt, dan kun je het beste uitstappen bij U-Bahnhof Brandenburger Tor of station Potsdamer Platz.

Holocaust Monument Berlijn

5. Potsdamer Platz

De Potsdamer Platz is al jaren een het historische en moderne handelscentrum van Berlijn. Je vindt hier nog restanten van de Berlijnse muur en een wachttoren uit de Koude Oorlog. Door de vele bomaanslagen is in de Tweede Wereldoorlog is er niks meer over gebleven van het plein. Gelukkig is men na de val van de muur begonnen aan de wederopbouw en heeft het plein haar oude imago van handelscentrum weer terug gekregen.

Op dit plein vind je o.a. het Sony-Center, de Mall of Berlin en het Stage theater. Op het plein zijn ook diverse restaurants en winkels. De Potsdamer Platz is een levendig plein, waarbij er altijd wel iets te doen valt. Ook in de avonduren en tot in de late uurtjes kun je je goed vermaken door de vele uitgaansgelegenheden.

6. Verlaten vliegveld Tempelhof

Sinds 1922 is begonnen met de bouw van het vliegveld Tempelhof. Deze luchthaven is een belangrijk onderdeel van de Berlijnse en Duitse geschiedenis. In de jaren '30 was dit vliegveld een onderdeel van het plan van Hitler om Berlijn de machtigste stad van het Derde Rijk te maken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd dit vliegveld dan ook door de Duitse luchtmacht gebruikt. Het gebouw is immens groot, het is 1,2 kilometer lang en heeft een totale vloeroppervlakte van 290.000 vierkante kilometer. Het is een bezoekje waard, het is een van de weinige historische plekken die niet zijn aangetast door de oorlog.

Rondleiding Tempelhof

Het verlaten vliegveld is nog steeds dagelijks te bezichtigen. Het is bovendien mogelijk om een rondleiding te krijgen.

7. East Side Gallery

Het bezoeken van de East Side Gallery geeft je een goed beeld hoe de stad eruit heeft gezien toen de stad door de Berlijnse muur werd opgesplitst. De East Side Gallery is een 1,3 km lang restant van de Berlijnse Muur.

Bewonder East Side Gallery overdag of s'avonds. Dit is een van de must-do’s tijdens je bezoek aan Berlijn.

De East Side Gallery heeft meer dan 100 muurschilderingen van (bekende)kunstenaars. De kunstwerken zijn stuk voor stuk een uitdrukking van hoop op verandering.

Eastside Gallery Berlijn

8. Paradestraat Unter den Linden

De bekendste straat in Berlijn is Unter den Linden. Deze straat werd vroeger gebruikt als paradastraat voor vorsten, keizers en rijke burgers. Deze zeer bekende laan loopt van de Alexanderplatz naar de Brandenburger Tor. Daarnaast vind je ook de Neue Wache, Madame Tussauds, Berliner Dom, Hotel Adlon en de Humboldt Universiteit.

Volkswagen Group Forum Store

Loop ook gratis bij de Volkswagen Group Forum Store, die aan de Unter den Linden ligt, naar binnen. Het is een showroom van gave auto's en museum met technologische kunst ineen.

9. Het hippe Kurfürstendamm

De Kurfürstendamm is de bekendste winkelstraat van Berlijn. Voor iedereen die wil shoppen in Berlijn, is de Kurfürstendamm de plek bij uitstek. Vergeet dan ook niet een kijkje te nemen bij de Gedächtniskirche en het KaDeWe (Kaufhaus des Westens).

10. Cultuur en historie in Museumsinsel

Er is aan cultuur en historie in Berlijn geen gebrek. Zo ligt de Museuminsel aan de rivier de Spree. Dit is een soort museumeiland. Je vindt hier dan ook veel musea en historische gebouwen op korte afstand van elkaar. De Berliner Dom, Het Alte Nationalgalerie, het Pergamonmuseum, het Neues museum, het Bode-museum en het Altes museum zijn hier te vinden.

11. Het paleis van Berlijn: Slot Charlottenburg

Aan het einde van de 17e eeuw is het paleis Slot Charlottenburg gebouwd. Dit is het grootste paleis van Berlijn en een van de mooiste plekken in deze stad. Bezoek de Slot Charlottenburg zeker tijdens je stedentrip naar Berlijn, want Schloss Charlottenburg wordt als een van de mooiste plekken van Berlijn beschouwd.

Paleistuin Charlottenburg

Rondom Slot Charlottenburg ligt een prachtige paleistuin. Deze tuin heeft vrije toegang voor iedereen. Door de prachtige bloemen en planten is dit ook een zeer romantische plek in Berlijn.

12. Dieren spotten in Zoo Berlin

Zoo Berlin is de oudste dierentuin van Duitsland. Deze dierentuin bestaat al sinds 1844 en is gelegen in de wijk met de toepasselijke naam: Tiergarten. Naast de dierentuin heeft Zoo Berlin ook een apart aquarium. Hier vind je ontzettend veel soorten vissen en reptielen.

Als je het winkelcentrum Bikini Berlin bezoekt, dan kun je vanaf het dak een stuk langs de dierentuin lopen en een aantal dieren spotten.

Plan genoeg tijd in voor een bezoek aan deze dierentuin, omdat de omvang groot is en er veel dieren zijn.

13. Olympiastadion (Olympisch Stadion Berlijn)

Het Olympiastadion is, zoals de naam al doet vermoeden, het Olympische Stadion in Berlijn. Het stadion wordt gebruik door de Berlijnse voetbalclub Hertha BSC.

De Olympische Spelen werden in 1936 geopend in dit imposante stadion en het heeft een rijke historie. Het Olymisch stadion is een prachtig bouwwerk en daarom zeker de moeite waard om te bezoeken., Maak gebruik van de metro om naar het Olympiastadion te gaan, want het ligt niet in het centrum van Berlijn.

14. Gedächtniskirche

Ter nagedachte aan Wilhelm I is in 1895 de Gedächtniskirche gebouwd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is deze kerk helaas grotendeels verwoest. Om die reden Om de verwoestingen van tijdens de Tweede Wereldoorlog te herinneren, Heeft men in 1961 een nieuwe Gedächtniskirche gebouwd.

Deze kerk is dagelijks gratis te bezoeken in Kurfürstendamm. Je kunt deze herdenkingskerk bijna niet missen als je daar rondloopt.

15. Lokaal Italiaans restaurant: Ali Baba

Wil je onder de locals zitten en goed uit eten, dan is het Italiaanse restaurant Ali Baba een zeer goede optie. En het is op slechts 12 minuten lopen van de Kurfürstendamm. Het zit niet direct aan een grote weg, maar een beetje verstopt in een zijstraatje.

Je vindt Ali Baba dan ook aan deze straat: Bleibtreustraße 45.

Aan de naam zou je niet direct denken dat het een Italiaans restaurant is. Je krijgt meer het idee dat je er na een avondje stappen döner kunt halen. Niets is minder waar, want je kunt hier heerlijk eten voor een betaalbare prijs. Het is wel verstandig om te reserveren in de weekenden, omdat dit restaurant bij de locals erg populair is en snel vol zit.

Gebruik openbaar vervoer in Berlijn

Berlijn is dus heel veelzijdig en is een perfecte stad voor een stedentrip. Het openbaar vervoer in Berlijn is goedkoop en kan je perfect gebruiken om alle bovenstaande hotspots te ontdekken.

Verder lezen

x

Ready voor een off-the-beaten-path reis naar Kenia?

Check Off Track Travel