12 daagse roadtrip Dolomieten, Toscane en Oostenrijk

Glooiende landschappen, ruige bergen en authentieke dorpjes. Deze roadtrip had het allemaal. Eigenlijk is het plan om op rondreis in Zuid-Afrika te gaan, maar door het Coronavirus is dit niet mogelijk. We kiezen er voor om in Europa te blijven en te gaan roadtrippen met de auto. De Dolomieten, Toscane en Oostenrijk zijn de spots die wij de komende 12 dagen gaan bezoeken.

Tijdens onze roadtrip hebben we in dit luxe hotel geslapen.

Het voordeel van een autovakantie is dat de vakantie al in de auto begint! Met een kilometerstand van 61.932 beginnen we aan onze roadtrip richting Italië. De eerste dag bestaat voornamelijk uit kilometers maken. Dwars door Duitsland rijden we richting ons overnachtingshotel in Illertissen, vlakbij de Oostenrijkse grens.

Steeds meer bergen in zicht op weg naar Italië!

Uitzicht in Oostenrijk onderweg naar Italië

Snelweg richting Italië

De Dolomieten

Overnachten in hotel Ambet, Dolomieten

Na onze eerste overnachting in Illertissen rijden we door Oostenrijk naar een droomhotel: het net iets te dure Hotel Ambet in Maranza, Dolomieten. We hebben dit hotel voor 1 nacht geboekt en daarna gaan we weer normaal doen. We genieten van een 6-gangen diner op sterren niveau en slapen in een heerlijk bed.

Het aller-aller-allermooiste van dit droomhotel is toch wel de verwarmde infinity pool met een krankzinnig mooi uitzicht over de bergtoppen van de Dolomieten! Wij willen hier nooit meer weg, genieten!

Hotel Ambet

Hotel Ambet

Hotel Ambet

Hotel Ambet

Sneeuw in je zomervakantie

Omdat er slecht weer wordt verwacht in de Dolomieten, besluiten we verder te rijden richting Toscane. Het voordeel van het boeken van 1 of enkele nachten is dat je flexibel bent en zo weer kunt vertrekken.

Eenmaal onderweg haalt het voorspelde slechte weer ons in. We komen in een grote wolkbreuk terecht op de Autostrada middenin de bergen. Een kwartier lang hebben we met samengeknepen billetjes achter het stuur gezeten. Het was een goede keuze om hier te vertrekken en op naar beter weer!

Villa La Palagina - Chianti streek

Na vijf uur rijden komen we aan bij Hotel Villa La Palagina in Figline Valdarno. Via een idyllisch landweggetje vol met cypressen zien we het prachtige landgoed liggen, omgeven door wijn- en olijfgaarden. De villa ligt op een heuvel en vanaf hier hebben we een geweldig uitzicht over het glooiende landschap van Chianti. In de komende dagen gaan we de Chianti streek en Toscane verkennen.

Hotel Vila La Palagina in Chianti streek, Italië

Hotel Vila La Palagina in Chianti streek, Italië

Hotel Vila La Palagina in Chianti streek, Italië

Hotel Vila La Palagina in Chianti streek, Italië

Hotel Vila La Palagina in Chianti streek, Italië

Hotel Vila La Palagina in Chianti streek, Italië

Omgeving Chianti

Onze auto heeft ons gelukkig nooit in de steek gelaten! In tegenstelling tot onze Nederlandse rij-en navigeerkunsten. De hellingproef is door de steile weggetjes in Toscane een leuke uitdaging. Wie verzint het om op een steile helling een tijdelijke eenrichtingsweg te maken? Dit in combinatie met het bumperkleven van de Italianen zorgt voor de nodige stress bij chauffeur en bijrijder. En Google Maps? Die vertrouw ik meer dan mijn eigen ogen.

Zo staan we met de auto voor de poort van onze volgende accomodatie, maar Google Maps meldt dat we er nog niet zijn. Dus rij ik verder over een bergweggetje vol gaten en keien. Helaas liep deze weg dood en moest ik mijn vriendin toch gelijk gaan geven. We moeten weer terug over dat bergweggetje. Dat betekent keren. Mijn vriendin durft het niet meer aan en is inmiddels uitgestapt en vertikt het om daar weer in te stappen. Een mooi moment om mijn rijkunsten te laten zien. Tja, Google Maps heeft het niet altijd bij het rechte eind.

Omgeving Chianti in Italië

Omgeving Chianti in Italië

Omgeving Chianti in Italië

Het eten in Italië

Dat Italianen kunnen koken is voor iedereen wel duidelijk, vakantie in dit land zorgt dan ook voor een aantal culineaire hoogstandjes. Mijn voorkeur gaat uit naar de lokale keuken, gecombineerd met lokale wijn. Een leuke culineair ontdekking waarbij ik enig risico nieuw schuw. Zo af en toe word je verrast als je wat besteld waar je niet helemaal zeker over bent. Dit overigens tot hilariteit van mijn vriendin die meer op safe speelt. Bruschette dell’ Antico Forno Pogi klinkt prachtig, maar in werkelijkheid krijg je gedroogd brood met bonen, kippenlever en knoflookolie. Tja.. ook dat is reizen.

Soms moet je gewoon de locals vragen waar je het beste kunt eten. Zo werden wij door de host van onze accomodatie gewezen op de pizzeria waar hij altijd met zijn vrouw en kinderen gaat eten. Eenmaal aangekomen bij de pizzeria bleek dat het hele dorp die avond pizza ging eten. Gelukkig was er nog een tafel vrij, dichtbij de open keuken. De pizza's vlogen letterlijk de oven uit. Het was giga druk. Maar wat een gastvrijheid en wat een ovenheerlijke pizza's.

Soms word je wel eens verrast…

Toscaanse specialiteit beef tartaa2

- Next stop -

Villa I Barronci

We laten dit mooie stukje van Chianti achter ons en rijden via Greve naar Villa I Barronci in San Casciano in Val di Pesa, Toscane. Naar deze accomodatie hebben we erg uitgekeken, want het heeft een verwarmd zwembad! Eind september kan het nog 20+ zijn overdag, maar in de avond koelt het al snel af. Het hebben van een verwarmd zwembad van 30 graden is dan perfect om een duik te nemen.

Uitzicht over Toscane bij Vila I Barronci

Villa I Barronci

Villa I Barronci

Villa I Barronci

Vanaf deze uitvalsbasis bezoeken we mooie Toscaanse steden, zoals het pittoreske San Gimignano en wereldstad Florence. Wat een plaatjes om te zien!

San Gimignano

San Gimignano wordt ook wel het Manhatten uit de Middeleeuwen genoemd. Normaal gesproken wordt dit stadje door vele toeristen bezocht, maar gelukkig niet buiten het seizoen. Dit plaatsje is absoluut de moeite waard om te bezoeken als je in de regio bent. San Gimignano heeft maar liefst 14 Middeleeuwse torens die bewaard zijn gebleven, waarvan Torre Grossa de bekendste is. Met 54 meter is dit de hoogste toren die het stadje kent.

Tip: San Gimignano ligt prachtig tussen de Toscaanse heuvels. Wil je dit stadje op de foto zetten? Rijd dan naar het uitzichtpunt bij Punto Panoramico, (straatnaam Strada Comunale di Santa Lucia) ten zuidoosten buiten de stad. Vanaf hier heb je perfect zicht op de hoge torens van de stad.

De torens van San Gimignano

Uitkijkpunt San Gimignano

Fresco's bij de Torre Grossa

San Gimignano

Florence

Wereldstad Florence, kunsthoofdstad van de wereld. Deze stad mocht niet ontbreken op onze roadtrip. We hebben 1 dag om Florence te ontdekken. Een flinke uitdaging en eigenlijk niet te doen. Parkeren is overigens moeilijk in Florence. Let op dat je niet in een zona limitato traffico terecht komt met je auto. Dit kan voor een onaangename verrassing zorgen als je terugomt in Nederland met een dikke prent op je deurmat. Deze zones zijn te herkennen aan een wit bord met rode cirkel.

Wij besloten daarom de auto te parkeren in Scandicci, een voorstad van Florence, en hier met de metro (sneltram Tramvia) naar de binnenstad te reizen. Dit scheelde ook nog eens in de parkeerkosten. In Florence ben je al gauw 20 tot 30 euro kwijt om te parkeren.

Een tip is om te parkeren op het grote parkeerterrein van supermarkt Coop in de wijk Ponte a Greve. Hier parkeer je gratis en de tramhalte Nenni-Torregalli is direct naast het parkeerterrein. Vervolgens ben je in een kwartier in harte Florence waar treinstation Firenze Santa Maria Novella het eindpunt is. Het exacte adres van de supermarkt is Centro Commerciale Ponte a Greve, Viuzzo delle Case Nuove 8-9, Firenze. Door hier te parkeren vermijd je de grote drukte met je eigen auto en hoef je enkel te betalen voor een retourtje a 2,40 euro p.p. met de metro.

De sneltram vertrekt iedere paar minuten vanuit de wijk Scandicci. Vergeet niet het kaartje voor het instappen af te stempelen op het station. Vergeet je het dan riskeer je een boete en had je net zo goed in Florence kunnen parkeren.

In de stad word je overspoeld met indrukwekkende beeldhouwwerken, ook heel geweldig om te zien als je niet van kunst houdt. Natuurlijk mag de Kathedraal van Florence en de duurste brug ter wereld, de Ponte Vecchio niet ontbreken tijdens deze dagtrip aan Florence. Niet omdat deze brug zo mooi is (in het echt vond ik de brug tegenvallen), maar meer om wat zich op de brug afspeelt. Tip voor de mannen: Bezoek deze brug vooral niet met je partner, de Ponte Vecchio is onder andere bekend van de vele juwelierszaken die gevestigd zijn op de brug.

Als je goede benen hebt ga dan ook zeker naar het uitkijkpunt van de stad op het Piazzale Michelangelo. Het is een flinke klim omhoog, maar het uitzicht is het meer dan waard!

Groeten uit Florence

Fresco's Florence

De duurste brug ter wereld; de Ponte Vecchio

Uitzicht op de stad vanaf Piazzale Michelangelo

On the road again!

Wat vliegt de tijd... We laten Toscane achter ons en rijden langzaam noordwaarts richting huis. Onze eerste gedachte was dat we een combinatie van bergen en zon wilden op onze vakantie. De eerste dagen was het slecht weer in zowel de Dolomieten als in Oostenrijk. De weergoden waren ons gelukkig goedgezind in Toscane, maar ook de laatste dagen in de bergen beloven heel zonnig te worden.

We besluiten dan ook nog een aantal nachten in de bergen door te gaan brengen. We rijden terug naar Oostenrijk over de Brennerpas, waar de tolpoortjes gelukkig weer automatisch voor ons open gaan en genieten van het uitzicht. We hebben voor onze reis in Nederland een digitaal vignet besteld. Het voordeel van een digitaal vignet is dat je niet meer achteraan hoeft te sluiten en als het goed is, de poortjes automatisch open gaan. Je hoopt maar dat het goed gaat, maar het werkt echt!

Alles over het digitale tol vignet van de Brennerpas.

Eenmaal rijdend door Oostenrijk kijken we onze ogen uit. Wat is Oostenrijk mooi! Hier zouden we ook graag nog eens naar teruggaan om het hele land te verkennen. Dus als je goede tips hebt voor de mooiste plekken van Oostenrijk. Deel ze dan vooral met mij.

On the road again

Anton aus Tirol!

- last stop -

Hotel MyTirol

Na zes uur rijden komen we aan in Biberwier, een klein plaatsje in Oostenrijk op een uur rijden van Innsbruck. In Biberwier slapen we in Hotel MyTirol. Vanaf hier maken we de volgende dag een heel mooie wandeling door de bergen met als einddoel: de Sebensee.

De Seebensee

Via de Ehrwalder Almbahn beginnen we aan onze wandeltocht. De lift heeft ons al een stuk op weg geholpen de berg op, maar de laatste 10 kilometer moeten we toch echt op eigen kracht doen. En dat is best pittig, aangezien we 500 meter omhoog moeten klimmen tijdens deze wandeling.

Na een twee uur durende wandeling, wat je ook eigenlijk ook best een hike mag noemen, zijn we er dan eindelijk: de Sebensee.

We zijn een van de eersten die ochtend bij het meer en hebben daar voluit van kunnen genieten. De zon komt net over de omliggende bergtoppen heen en schijnt op het water. Dit zorgt voor een prachtig fel groen/blauw meer. En op 1.660 meter hoogte ligt er zelfs sneeuw. We hadden dit niet willen missen!

Foto maken tijdens hiken

Zugspitze

Uitzicht Seebensee

Fantastische view van de Seebensee

Huiswaarts

Het laatste vakantie-biertje is inmiddels uitgewerkt en de koffers zijn weer ingepakt. In één streep zijn we naar huis gereden (9 uur rijden).

Caravan met Duitse tekst

Thuis maken we de balans op... De kilometerstand staat op 65.071 kilometer. Wauw, we hebben deze vakantie maar liefst 3.140 km gereden. Maar wat hebben we veel gezien en wat was het mooi!

Door de hele Covid-19 situatie waren we enigszins beperkt in onze vakantie keuze, maar door creatief te zijn hebben we zelf een hele mooie roadtrip uitgestippeld. Het waren veel kilometers, maar tegelijkertijd zie je veel verschillende landen en gebieden. Ik hoop dat ik jullie geïnspireerd heb met onze roadtrip en de praktische tips.

Nu ben ik ook benieuwd naar jullie ervaringen met roadtrips binnen Europa, laat een berichtje achter met jullie roadtrip ervaringen. En waar moet ik zeker nog naartoe?

Verder lezen