Bezoek ZOO Antwerpen tijdens een weekend Antwerpen

Tijdens een weekend Antwerpen ben ik naar de dierentuin ZOO Antwerpen geweest. De dierentuin ZOO Antwerpen is een echte stadse dierentuin, want het ligt midden in het centrum. Zelfs zo in het centrum dat het direct naast het centrale treinstation van Antwerpen ligt.

ZOO Antwerpen

De weersvoorspellingen voor de dag dat ik er naar toe ging zag er niet goed uit. Veel regen en wind was er voorspeld, maar gelukkig is dit allemaal meegevallen.

Flamingo's in ZOO Antwerpen

Geen druppeltje is er gevallen, maar helaas waaide het wel hard. ZOO Antwerpen had daarom een aantal dieren uit voorzorg in de binnenverblijven gelaten en waren helaas niet te zien.

De entree

De entree van de dierentuin is heel erg ruim, zoals de gehele dierentuin eigenlijk is ingedeeld. Vanaf de entree konden we direct de roze flamingo's bekijken!

Eenmaal door de entreepoortjes stonden er allemaal standbeelden van Chinese dieren en draken. Deze worden gemaakt door Chinese kunstenaars voor het jaarlijkse light event van ZOO Antwerpen. Dit evenement is nu voor het tweede jaar, maar helaas waren wij net iets te vroeg! Had het heel graag willen bekijken. Volgend jaar weer een kans.

China Light in ZOO Antwerpen

China Light in ZOO Antwerpen

Kleinapenverblijf

Het eerste verblijf was die van de mandrils, maar zij waren binnen gebleven. We liepen vervolgens naar het binnen verblijf van de kleine apen om de mandrills alsnog te kunnen zien. We namen een tussen stop bij de vlindertuin om uiteindelijk bij het binnenverblijf te komen. Gelukkig konden we de apen wel zien. Hier zagen we mutslangoeren ,klauwaapjes, goudkopleeuwaapjes en nog een heleboel andere kleine apen.

Slaaplekker koala

Van het kleinapengebouw kwamen we bij de bekendste boomknuffelaar; de koala. Het is bijzonder om een koala te zien hoe zij zichzelf vastklemt aan een boom tijdens het slapen.

Koala's in ZOO Antwerpen

Van de slapende koala liepen we door richting de mensapen. Ze hadden hier onder andere gorilla's en chimpansees. Ze houden er absoluut niet van om aangestaard te worden en dit wordt dan ook sterk afgeraden. Als er een mannetjes gorilla ontsnapt, dan ren ik me echt het apezuur. Met een enorme massa aan spieren zijn ze niet alleen groot, maar ook nog eens heel sterk. Ik kijk wel uit en snel door naar de pinguïns.

Fotoshoot van Mr. Pinguïn

Heb je de pinguïn van de foto al gezien? Ik kon ze aanraken, maar toch niet gedaan. Want die snavel van ze is enorm gevaarlijk! Wel is het een super leuk hok, waar je bijna helemaal om heen kan lopen. En een laag muurtje houdt ons van elkaar gescheiden. Zo kon ik wel deze leuke foto maken van Mr. Pinguïn.

Pinguins in ZOO Antwerpen

Na de pinguïns liepen we langs een nieuw restaurant naar het savanne gebied. Helaas konden we wegens een verbouwing niet alle dieren zien. Naast de giraffe's, die in een tijdelijk verblijf zaten, zagen we wel de buffels. Zij zaten voor een deel al in een nieuw verblijf. Dit was best jammer. Zo konden we ook de "Egyptische tempel" niet binnenlopen. Hier hadden we wel een beetje geluk, want de Aziatische olifanten liepen buiten!

Verstoppende nijlpaarden

Na het zien van die olifanten liepen we via een trap over een bewegend bruggetje van hout. We kwamen in het verblijf van de aasgieren en andere vogelsoorten. Door dat er geen glas tussen ons en de vogels was maakte dit het heel erg natuurlijk. Vanaf de aasgieren liepen we zo naar het binnenverblijf van de nijlpaarden. De dierenverzorgers waren bezig met het schoonmaken van hen verblijf. Ik moest eest wel goed kijken, maar we zagen uiteindelijk alle drie de nijlpaarden.

Nijlpaard in ZOO Antwerpen

Van de "dikke" nijlpaarden kwamen aan bij de tapirs. Dit was echt heel leuk, want er was een kleintje. Ik heb er helaas geen foto van kunnen maken (hier is ze wel te zien).

We liepen vervolgens richting "Vriesland". We liepen een soort van grot in. Het was heel mooi nagebouwd. Eenmaal binnen in de grot zagen zeehonden en verschillende soorten pinguïns (koningspinguïns, de gentoopinguïns en de macaronipinguïns).

Het hoogtepunt

Wat hierop volgde was voor mij echt geweldig! Het aquarium van ZOO Antwerpen is echt, maar dan ook echt fantastisch! Het is gebouwd in 1911 en maakt het daar door één van de oudste aquaria van Europa. Het is dus al meer dan honderd jaar oud.

Met het blauwe licht door de ruimte krijg je het gevoel er zelf tussen te staan. Aan het eind hebben ze het rifaquarium. Dit vond ik echt het hoogtepunt van deze dierentuin! Op het moment dat wij er waren werden ze net gevoerd door twee duikers. Eigenlijk moet je dit zelf gaan ervaren.

Het aquarium van ZOO AntwerpenHet rifaquarium van ZOO Antwerpen

De reptielen

Na alle vissen, krabben en kreeften te hebben gezien werd het tijd om naar de schildpadden, kikkers, slangen en vogelspinnen te gaan. Ook dit zag er mooi uit en met het geluid wat ze er bij hadden voelde het alsof je in de jungle was.

Combineer met weekendje Antwerpen

Mocht je in of in de buurt van Antwerpen zijn, dan is een bezoekje aan ZOO Antwerpen het zeker wel waard! Ik was net op het verkeerde moment, vanwege de weersvoorspelling en het verbouwen van de savanne. Mocht het klaar zijn dan wil ik nog een keertje terug.

Plattegrond ZOO Antwerpen

Handig om je voor te bereiden en download alvast de plattegrond van ZOO Antwerpen om te kijken hoe de dierentuin is ingedeeld. Zo als je waarschijnlijk al eerder hebt gelezen ontdek ik het liever en heb ik het zonder de plattegrond gedaan.

Download de plattegrond van ZOO Antwerpen

Openingstijden ZOO Antwerpen

Het is handig om de openingstijden van de dierentuin te weten. ZOO Antwerpen is iedere dag vanaf 10.00 uur geopend en voor je abonnees zelfs al om 09.00 uur. Dan kun je in alle rust de dieren bekijken, voordat je gaat werken of naar school gaat. Met de Kerstdagen, Oud- en Nieuwjaarsdag kan je de dieren ook gaan bekijken. In de winter maanden gaat het wel sluiten om 16.45 en in de zomermaanden om 17.30.

PS. Alle foto's die gebruikt zijn in deze blogpost zijn gemaakt door ZOO Antwerpen.

Verder lezen