Nationaal Park Krka en zijn prachtige watervallen

Wanneer je in Kroatië bent, dan is het bezoeken van de Krka watervallen een aanrader! Tijdens een roadtrip door Kroatië met een camper heb ik in de zomer de Krka watervallen bezocht. Met prachtige watervallen en zijn grote omvang (110 km²) is het natuurgebied Krka een heerlijk gebied om het te bezoeken.

Je vindt het Krka Nationaal Park in Kroatië vlakbij de stad Šibenik of op een uurtje rijden van Trogir, Split en Zadar. In het park vind je prachtige watervallen die je tijdens een hike tegenkomt. Naast hiken in dit park, kan je op een heerlijk zomerse dag heel goed afkoelen in het water, want in Krka mag je zwemmen (dus vergeet je zwemkleding niet). Onderaan de blog vind je handige informatie voor je bezoek aan de watervallen.

Krka watervallen

In het park Krka zijn meerdere watervallen te zien en ervaren. De bekendste zijn Skradinski Buk, Roški Slap en Manojlovac Slap.

Skradinski Buk

Met een 1 km lopen (vanaf Lozovac en 4 km vanaf Skradin) kom je bij dé hotspot van het park, namelijk de waterval Skradinski Buk. Met zijn 100 meter breed en een totale lengte van 400 meter is dit de grootste waterval die je gaat vinden in het Krka park. En bij deze waterval mag je zelfs zwemmen!

Wil je de mooiste plekken rondom deze Skrandinski Buk zien? Als je een van de routes kiest loop over aangelegde paden en bruggen.

Skradinski Buk in Krka

Zwemmen in Krka bij Skradinski Buk

Roški Slap

Iets verderop zijn de Roški Slap watervallen. Minder overweldigend dan de Stradinski Buk, maar net zo prachtig. Over aangelegde paden en bruggen loop je langs brede en rustigere watervallen en meren die kraakhelder zijn. Je kunt hier de vissen gaan tellen. Voor een uitzicht over het park kan je hier omhoog klimmen en gaan genieten van het uitzicht.

Vanaf Skradin kom je met de boot of auto bij de Roški Slap.

Manojlovac Slap

De hoogste waterval van het Nationaal Park Krka vind je dieper in het park. Als je naast de andere twee ook de Manojlovac Slap wilt bezoeken, dan heb je aan 1 dag niet voldoende. Ik kwam er niet aan toe, omdat het niet paste in de planning en had er stiekem wel genoeg van die watervallen. Mocht je wel langer dan 1 dag er zijn, dan kun je met de auto er naar toe rijden. En je kan het combineren met een bezoekje aan het klooster die daar is.

Zwemmen bij de Krka watervallen

In het Krka park kan je op verschillende plekken zwemmen. In de zomer, wanneer de temperatuur zeer aangenaam is, wordt hier dan ook volop gebruik van gemaakt en zie je veel mensen zwemmen. De meeste ga je dan ook vinden bij de waterval Stradinski Buk, de grootste waterval van Krka. Hier worden verreweg ook de meeste foto's gemaakt.

Hou je niet zo van de drukte? Dan vind je een stukje verder van de waterval een rustigere plek waar je goed kan zwemmen. En kan je meer genieten van de omgeving dan van de drukte.

Uitzicht over het Nationaal Park Krka

Handige informatie

Ben je van plan om het de Krka watervallen te bezoeken, dan heb ik hier handige informatie over je over dit park. Zo bereid je optimaal voor op de Krka watervallen.

Waar liggen de Krka watervallen?

Het Nationaal Park Krka ligt minder dan 90 km van Zadar, Trogir en Split af in Kroatië (in Google Maps: Krka National Park). Aan de zuidkant van het park ligt Lozovac, de hoofdingang van het park, waar de meeste bezoekers het park in gaan.

Afstanden naar Lozovac:

  • 15 km - Šibenik naar Krka Nationaal Park
  • 75 km - Zadar naar Krka Nationaal Park
  • 75 km - Split naar Krka Nationaal Park
  • 85 km - Split naar Krka Nationaal Park
  • 275 km - Dubrovnik naar Krka Nationaal Park

Vanuit het heel Kroatië zijn is Krka goed te bereiken. En er zijn georganiseerde trips die met bussen er naar toe gaan vanuit de grote steden Dubrovnik, Pula, Split, Zadar en Zagred.

Wanneer beste Krka watervallen bezoeken?

Het hele jaar kan je de Krka watervallen bezoeken, dus je kunt er naar toe gaan wanneer het jou het beste uitkomt. Wel is het goed om te weten dat het park er anders uitziet afhankelijk van het seizoen.

De watervallen worden groter en indrukwekkender in de herfst door het regenseizoen in Kroatië. In de lente begint alles weer te groeien. Ook in de winter kan het zeer mooi zijn. Er is kans dat er sneeuw ligt en de meren bevroren zijn, dit geeft een heel bijzondere sfeer.

Ik was er in de zomer en dan is alles groen en in de bloei. Ook het water van de watervallen zijn rustiger dan in de herfst. In de zomer is het heerlijk als je er gaat zwemmen

Ga je ook in de zomer, dan raad ik je aan om zo vroeg mogelijk er naar toe te gaan om de drukte voor te zijn en te beginnen bij de grootste waterval: Skradinski Buk. Het park heeft een limiet aan het aantal bezoekers, namelijk 10.000. Het zou echt zonde zijn als je er dan net niet in komt.

Het park gaat om 08.00 uur open. Dit kan natuurlijk per seizoen verschillen. Dus check de officiële website altijd, voordat je gaat.

Entreeprijs Krka watervallen

Je moet er rekening mee houden dat je moet betalen om het Nationaal Park binnen te komen. Afhankelijk van het seizeon varieert de prijs tussen 4 en 24 euro (30/180 Kuna) voor één dag. Of combineer het met een excursie of dagtocht. Dit is zeker interessant als je geen eigen vervoer hebt.

Ben je een student?

Neem je studentenkaart mee en je bepaart geld!

Beleef ook de Plitvice meren

Wil je nog een super mooi nationaal park zien? Het Nationaal Park Plitvice meren in Kroatië behoort tot één van de mooiste natuurparken van Europa. Met een zeer grote omvang en met de waanzinnig gekleurde mooie meren hoef je niet te vervelen. Vanaf Krka ben je in zo'n 2,5 uur rijden al bij het Nationaal Park Plitvice meren.

Verder lezen