Werken en reizen in Australië: Alles over het Working Holiday Visa

Vind in deze blog alles over de Working Holiday Visa (WHV) voor Australië! Als je altijd hebt gedroomd van werken in het buitenland in combinatie met reizen, dan is een WHV voor Down Under de precies wat je nodig hebt. Ontdek de adembenemende natuur, bruisende steden en unieke cultuur van Australië, terwijl je tussendoor geld kan verdient om daarmee verder te reizen.

Australië is een prachtig land om te reizen. Daarnaast is het een van de beste landen om als reiziger geld te verdienen.

Als je het niet erg vind om hard te werken en goed geld te verdienen, dan kan je makkelijk 50/70 uur per week werken. Het uurloon in Australië ligt hier hoger. Het minimale loon in Australië is A$23,23. Afhankelijk van het type werk en hoe remote (afgelegen locatie) kqn je uurloon hoger liggen. Zo werkte ik op een wijnveld/bruifloften locatie voor A$30 per uur. Als je dan zo veel uur maakt, dan kan je flink cashen en je reis in of buiten Australië mee betalen.

En qua kosten over het dagelijkse leven is niet altijd duurder dan Nederland. Het hangt heel erg van je levenstijl af. Om even een voorbeeld te geven, een goede koffie kost hier zo'n 3 euro.

Een avontuur naar Australië kan dus heel goed zijn om te starten als eerste land voor backpacken. Laten we nu vooral kijken wat het Australische "Working Holiday Visa" visum precies is en hoe je het kan aanvragen.

Wat is een Working Holiday Visa (WHV) visum?

Een Working Holiday Visa (WHV) is een speciaal visum (subcode 417) voor reizigers tussen de 18 en 30 (sommige landen 35) jaar oud en geeft je de rechten om in Australië te kunnen werken en reizen tegelijkertijd. Met dit visum krijg je de kans om voor een langere periode in Australië te verblijven, waarbij je zowel legaal kan werken en dit bijzondere land kan ontdekken.

Je kan een WHV aanvragen tot dat je 31 jaar wordt. Vervolgens heb je een jaar de tijd om Australië binnen te komen op dit visum en dan begint je visum te lopen. Op naar een jaar vol met unieke herinneringen en ervaringen die je maakt tijdens jouw avontuur.

Hoe lang werken & reizen met een WHV?

Een WHV is geldig voor maximaal 12 maanden, met een multi-entry, vanaf het moment dat je Australië binnenkomt. In dit jaar kan je tot 6 maanden werken bij dezelfde werkgever, maar je kan er ook voor kiezen om kortere periodes bij meerdere werkgevers. Daarnaast kan je ook rondreizen door Australië en het land ontdekken op jouw eigen manier. Zo heb je voldoende de tijd om nieuwe (werk)ervaringen op te doen.

Verlengen van WHV voor 2e of 3e jaar

Het is mogelijk om langer dan die 12 maanden te blijven in Australië. Hiervoor moet je in de eerste 12 maanden bepaald regionaal werk (o.a. farm work) doen voor ten minste 88 dagen. Na het voldoen van deze 88 dagen, kan je een 2e WHV aanvragen voor nog eens 12 maanden. Wil je vervolgens nog een 3e jaar in Australië blijven. Dan moet je in jouw 2e jaar 166 dagen regionaal werk hebben gedaan.

Wat voor regionaal werk voor je 88 dagen?

Het kan van alles zijn, maar het belangrijkste is of de postcode van het bedrijf/farm waar je aan het werk bent in de lijst staat. Die lijst kan je hier checken om te zien of het meetelt voor jouw 88 dagen, zodat je een 2e WHV kan aanvragen.

Dit moet een "specified work" zijn, maar de meest voorkomende is het bekende Farm Work. Je gaat dan bij een bepaalde type farm aan het werk. Dit kan allerlei soorten farms zijn, zoals een mango farm, berry farm, vegetable farm, solar farm. Het kan ook een cattle station zijn of binnen de hospitality.

Ready om naar Australië te gaan, maar heb je nog wat vragen over het Working Holiday Visa of over het land zelf? Laat mij jou helpen! Stuur even een berichtje, en ik help je graag verder.

Hoe een Working Holiday Visa aanvragen?

Een WHV aanvragen voor Australië is niet ingewikkeld. Het is eigenlijk best wel simpel en snel gefixed, zolang het voor je eerste jaar is. Hieronder heb ik in een aantal stappen het voor je uitgelegd.

1. Check de voorwaarden

Zorg ervoor dat je aan alle voorwaarden voldoet, voordat je een aanvraag indient. Je vindt later in deze blog alle voorwaarden voor het aanvragen. In het kort: Je moet tussen de 18 en 30 jaar oud zijn en A$5.000 hebben op je rekening.

2. Online aanvragen

Ga naar de officiële website van de Australische overheid en vul het aanvraagformulier voor een Working Holiday Visa met subclass 417.

Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt, zoals je paspoort, screenshot van je rekening(en) en mogelijk een recent medische verklaring.

Working Holiday Visa aanvragen

Er zijn ook bedrijven die het visum aanvragen voor jou doen, maar hier betaal je dan ook extra voor. Ik vind dat niet nodig, maar mocht je het liever wel willen. Dan kan ik je e-visums.nl, visum365.nl of visumbuitenland.nl (deze gebruik ikzelf het liefst) aanraden.

3. Betalen

Het aanvragen van een WHV kost A$635. In euro's is dat zo'n €350/400, afhankelijk van de koers natuurlijk. Het betalen hiervan kan je direct doen bij het aanvragen op de website van de Australische overheid.

4. Wacht op goedkeuring

Na het indienen van je WVH aanvraag moet je geduldig afwachten. De verwerkingstijd kan verschillen. Wanneer je aanvraag is goedgekeurd krijg je een e-mail, waarin staat dat je aanvraag is Granted. En met een goedgekeurde visum ben je ready om je avontuur te beginnen!

Verwerkingstijd aanvragen 1e WHV

Zelf heb ik mijn WHV in de avond aangevraagd en in de ochtend al mijn goedkeuring gekregen. De Australische overheid geeft aan op hun website dat 50% van de aanvragen binnen één dag verwerkt is. 75% heeft een antwoord na ongeveer 2 dagen. Het kan voorkomen dat het nog wat langer duurt, maar na 14 dagen weet zo'n 90% van de aanvragen of het is goedgekeurd of niet.

Voorwaarden voor 1e WHV visum

Dit zijn de voorwaarden waar je aan moet voldoen als je een WHV voor Australië gaat aanvragen:

  • Je moet tussen de 18 en 30 jaar zijn tijdens het aanvragen van je visum. Je kan het visum aanvragen voor je 31ste en er gebruik van te maken als je 31 bent.
  • Voldoen aan de medische voorwaarden
  • Tijdens de aanvraag van het visum mag je niet in Australië zijn op een ander visum. Je moet buiten Australië het visum online regelen (tip: Ben je wel in Australië op toeristenvisum? Vlieg dan naar Indonesië voor een vakantie en regel vanuit daar je visum)
  • Je paspoort is nog minstens zes maanden geldig na vertrek uit Australië. (Als je paspoort bijna verloopt of vraag een nieuwe aan, doe dit altijd voor het aanvragen van je visum)
  • Je mag niet eerder een subclass 417 of subclass 462 werkvisum hebben gehad voor Australië.
  • Op het moment dat je visum aanvraagt moet je A$5.000 op je rekening hebben staan (betaal- en spaarrekening) Dit bedrag kan gewoon in euro’s (omgerekend zo'n €3.000/3.500) als het maar overeenkomt met A$5.000 afhankelijk van de koers natuurlijk. Zorg dat je dit op je rekening hebt staan als je ook het land binnenkomt, want ze kunnen het vragen bij aankomst. Bij mij was dit niet het geval.
  • Voldoende geld voor een vliegticket om het land te verlaten als het visum is verlopen. Dit bedrag valt buiten de A$5.000. Dus hou rekening met nog eens €500 extra op de €3.000/3.500 van hierboven.
  • Je mag geen afhankelijke kinderen meenemen.

Voorbereiden voor Australië backpacken

Wanneer je visumaanvraag voor een Working Holiday Visa Australië is goedgekeurd, dan kan je echt beginnen met het voorbereiden voor Australië. Plan een periode of datum wanneer je wilt vertrekken en koop hiervoor een vliegticket. Check hiervoor bijvoorbeeld Booking Flights, Skyscanner of Google Flights om een goedkoop vliegticket te boeken. Heb je een ticket geboekt, check dan op Booking.com voor accomodaties. Vlieg je op Perth, dan kan ik je het hostel Fremantle Prison YHA in Fremantle aanraden.

Daarna is er nog meer voor te bereiden en wat je moet doen als je in Australië aankomt. Hiervoor ben ik bezig met specifieke blogs om jou te helpen. Deze zijn nog niet online, maar mocht je wel al wat informatie willen. Laat het me dan eventjes weten.

Verder lezen