Plitvice meren bezoeken in het hoogseizoen

Ben je van plan de Plitvice meren in het hoogseizoen te bezoeken, dan ben je echt niet de enige. Je hebt vast wel eens gehoord "De Plitvice meren zijn echt te druk in de zomer" van iemand die er is geweest. Lees in deze blog hoe jij van de drukte bij de Plitvice meren in het hoogseizoen kan veranderen naar een rustgevende en prachtige ervaring.

Om de drukte in het hoogseizoen te voorkomen moet je niet op de piekuren gaan. Door jouw bezoek aan de Plitvice meren over 2 dagen te verdelen met een overnachting in de buurt. Zo bezoek je het Nationaal Park de Plitvice meren in de ochtend en middag op zijn best en voorkom je de drukte.

Het hele jaar zijn de Plitvice meren open en wordt het door ongeveer 1,5 miljoen mensen bezocht. De maanden juni, juli en augustus zijn het drukst, want dan is het hoogseizoen. In deze maanden zijn er meer dan 10.000 bezoekers per dag en dat zijn er echt veel. Door deze hoeveelheid bezoekers kan het zijn dat vastloopt in de mensenmassa. Terwijl je juist wilt genieten van de rust en de geweldige natuur die de Plitvice meren te bieden heeft.

Absoluut niet aantrekkelijk, toch?

Maar er is een manier om wél van de rust en de natuur te genieten (en om prachtige foto's te schieten).

Drukte in het hoogseizoen

Om te genieten van de rust in het park is het belangrijk om de piekuren te vermijden. In de zomer zijn de Plitvice meren op 07:00 tot 20:00 uur.

Tussen 10:00 en 13:00 uur komen de meeste mensen bij het park aan, waardoor de wachtrijen bij de kassa's lang en druk zijn. Ook het begin van het park, bij het lage deel van de meren, is het in deze 3 uur ook druk.

Om 13:00 uur zijn de meeste bezoekers binnen en verspreiden zij zich door de gehele Plitvice meren. En blijft het tot 15:00 uur overal wel druk. Hierna gaan de eerste bezoekers richting de uitgang. En rond 17:00 uur zijn de georganiseerde dagtochten voorbij en vertrekken er bussen met bezoekers, waardoor het rustiger wordt in het park.

Uitzicht over de Plitvice meren

Drukte Plitvice meren omzeilen

Er is een manier om tijdens het hoogseizoen bij de Plitvice meren een rustgevende en prachtige ervaring te beleven. Het geheim is dat je niet 1, maar 2 dagen naar de Plitvice meren gaat. Hiervoor ga je op de rustige momenten het park bezoeken. Je hebt wel een twee-dagenticket nodig om heb je een twee-dagenticket voor het park nodig en ga je op de rustige momenten bezoeken:

  • Dag 1: 17:00 tot 20:00 uur'
  • Dag 2: 07:00 tot 10:00 uur

Door op dag 1 pas aan het eind van de middag het park te bezoeken, heb je alle tijd om bij de Plitvice meren te komen.

Ticketprijzen

Voor een twee-dagenticket betaal je een kleine 50 euro (350 Kuna). Als student (vergeet je studentenpas niet) betaal je 35 euro (250 Kuna). Als je tussen de 7 en 18 jaar bent, dan betaal voor een twee-dagenticket een kleine 25 euro (170 Kuna). Een twee-dagenticket moet wel op twee achtereenvolgende dagen gebruikt worden.

Dag 1: 17:00 tot 20:00 uur

De meeste mensen komen in de ochtend aan bij de Plitvice meren, waardoor er in de middag geen lange rijen staan bij de ingang van het park. Als je binnen bent, dan kom je in het begin ongetwijfeld mensen tegen, maar de meeste lopen richting de uitgang. En wordt het een stukje rustiger in het park.

Zorg dat je deze rustige uren in de Plitvice meren goed gebruikt. Ga een boottocht maken of bezoek de Veliki Slap (grote waterval). Om de Veliki te bezoeken kan je gebruik maken van een bestaande (route B of F, zie hier de routes) of een zelfgemaakte route. Je kunt ook kiezen voor een de korte route A

Je kunt ook eerder dan 17:00 uur naar het park gaan, zodat je extra tijd hebt.

Dag 2: 07:00 tot 10:00 uur

Doordat je in de buurt van de Plitvice meren overnacht, dan kan je er ook vroeg zijn. Het park gaat dan net open en rond deze tijd zijn er net, als jij, ook een paar slimme bezoekers. Je hebt dan het hele park bijna voor jezelf. Nu kan je perfect genieten van de rust en de natuur. De ochtend is trouwens ook een fantastisch moment om schitterende foto's te maken.

Let op: De boot en trein vertrekken pas vanaf 08:30 uur.

Ben je niet zo'n vroege vogel, dan kun je ook om 08:30 uur er naar toe gaan. Je kunt direct de trein naar de Hoge Meren nemen en vanaf daar je route te starten. Zo ben je de meeste drukte voor.

Overige tijd

Door dat je de Plitvice meren over 2 dagen verdeeld, dan hou je een ochtend en middag over. Deze tijd kun je dan goed gebruiken om te relaxen op je accomodatie of de omgeving ontdekken met de fiets/mountainbike of een wandeling. In deze omgeving vind je kleinere watervallen, waar je wel kunt zwemmen in het frisse bergwater (De Korana rivier of Slunjčica). Neem ook een bezoekje aan Korana, Rastoke, Rastovača of Poljanak. Dit zijn leuke dorpjes in de buurt van de Plitvice meren.

Heb je nog vragen over de Plitvice meren?
Stuur je vraag via een mailtje.

Verder lezen