Internationale rijbewijs voor als je gaat backpacken

Alles wat je moet weten over het internationale rijbewijs als je gaat backpacken vind je hier. In veel landen buiten de EU is een internationaal rijbewijs namelijk nodig als je tijdens het backpacken een auto, camper, motor of scooter gaat huren.

Wat is een internationaal rijbewijs?

Laten we eerst kijken wat een internationaal rijbewijs eigenlijk is. Het internationale rijbewijs is niet anders dan een vertaling van je Nederlandse rijbewijs naar verschillende talen die je in het buitenland kan gebruiken. Het rijbewijs is dan beschikbaar in het Engels en nog wat meer talen, waardoor het voor bijna iedereen begrijpbaar is welke voertuigen je officieël mag rijden.

In veel landen buiten de EU is een internationale rijbewijs nodig voor als je een auto, scooter, moter of een ander voertuig wilt gaan huren. Dit internationale rijbewijs is niet een vervanging van je Nederlandse rijbewijs. Dus neem je Nederlandse rijbewijs dan ook altijd mee, want dat is je officiële document.

Hoelang is een internationaal rijbewijs geldig?

Hoelang het geldig is hangt af welk type internationale rijbewijs je hebt. Er zijn 3 verschillende soorten en afhanelijk van het land waar je naar toe gaat heb je 1 van de 3 soorten nodig. De meest voorkomende is "Model 1968" die vervolgens 3 jaar geldig is.

Internationale rijbewijs modellen

Dit zijn de 3 verschillende internationale rijbewijzen die je kan hebben.

  • Model 1968 met grijze omslag (± 25€) = 3 jaar geldig
  • Model 1949 met grijze omslag (± 19€) = 1 jaar geldig
  • Model 1926 met witte omslag (± 19€) = 1 jaar geldig (alleen nog geldig in Somalië)

Backpacken en internationale rijbewijs

Als je wilt gaan backpacken in Thailand, dan heb je de 1968 variant nodig. Ga je vervolgens naar Vietnan, dan kan je op hetzelfde internationale rijbewijs gaan.

Gaat je reis vervolgens naar Australië, dan heb je model 1949 nodig als internationale rijbewijs. Als je een wereldreis gaat maken kan het dus goed zijn om beide aan te vragen.

Bij het huren van een scooter in Azië vragen ze bijna nooit om jouw internationale rijbewijs. Dit is meer voor als je aangehouden wordt door de politie in bijvoorbeeld Thailand, Vietnam of Indonesië.

Hou even in je gedachte dat je niet op de meeste verhuurde scooters mag rijden als ze 125cc zijn, wanneer je geen motor rijbewijs hebt. 125cc is vrij normaal in Aziatische landen, maar daar heb je eigenlijk geen rijbewijs voor en ook het internationel ri is dan niet geldig. En ook verzekering technisch zou dit een probleem kunnen zijn.

Internationaal rijbewijs regelen (bij de ANWB)

Nu je meer weet over het internationale rijbewijs kan je deze gaan aanvragen. Dit kan je doen bij een van de ANWB winkels in Nederland. Zorg dat je 'm persoonlijk aanvraagt en 2 officiële pasfoto's (afhankelijk welke internationale rijbewijzen je aanvraagt) en je rijbewijs meeneemt.

En als je het hebt aangevraagd, vergeet 'm dan niet mee te nemen op je backpack avontuur!

Verder lezen

x

Ready voor een off-the-beaten-path reis naar Kenia?

Check Off Track Travel