Working Holiday Visa: Checklist bij aankomst in Australië

Ga je binnenkort naar Australië op een WHV? En ben je nu bezig met het voorbereiden om te gaan reizen en werken in Australië? Er zijn een aantal dingen die je moet regelen bij aankomst in Australië. Het is simpel en ik heb hier voor jou een checklist gemaakt wat je moet regelen. Zo hoef jij dit niet meer uit te zoeken en kan je bij aankomst alles gaan regelen.

Je Working Holiday Visa is aangevraagd en goedgekeurd! Nu kan je voorbereiden om naar Australië te gaan reizen voor een jaar. En kan je vertellen, dat gaat gaaf worden.

Om te reizen en werken in Australië kan je vanuit Nederland het nodige voorbereiden, maar er zijn een aantal dingen die je moet regelen bij aankomst in Australië.

De checklist bij aankomst Australië

Als je aangekomen bent in Australië dan zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Van een sim kaart tot aan een bankrekening. Je kan gewoon eerst naar je accomodatie toe om bij te komen en de volgende dag kan je alles van deze checklist afvinken.

Bij het aanvragen van een SIM-kaart, bankrekening, TFN en Super vragen ze om een woonadres. Check even bij je hostel of ze dit goed vinden. Dit waarderen ze enorm en dan zou het meestal wel kunnen. In het hostel waar ik zat (Fremantle Prison YHA) in Fremantle (Perth) vonden ze het goed dat ik het adres van het hostel gebruikte. Zo hoefde ik niet een post adres aan te vragen en scheelde dit weer moeite en kosten.

 1. SIM kaart aanvragen
 2. TFN aanvragen
 3. Bank account openen
 4. Superannuation account openen
 5. Medicare kaart aanvragen

1. SIM kaart aanvragen

Een Australische SIM kaart aanvragen is het eerste dat je moet regelen als je aangekomen bent in Australië. Hiermee heb je een Australisch telefoonnummer. Deze heb je echt voor alles nodig. Niet alleen om bereikbaar te zijn voor nieuwe vrienden en (potentiële) werknemers, maar ook instanties, banken en eigenlijk zo'n beetje alles.

Neem je paspoort mee als je op pad gaat om een SIM kaart gaat aanvragen. Die hebben ze nodig voor ID controle om voor het aanvragen van een SIM kaart.

Er zijn verschillende aanbieders, maar de populairste aanbieder is Telstra. Hier kan je een pre-paid SIM nemen, waarmee je data kan opwaarderen wanneer je wilt. En met dit kaartje kan je onbeperkt bellen naar andere Australische nummers. Daarnaast heeft Telstra de grootste dekking van Australië, terwijl op veel plekken slecht tot geen bereik is in het land.

Ook hebben zij op veel plekken wifispots. Van deze wifispots kan je dan gebruiken maken om data te besparen, want met beetje rond scrollen op Insta en TikTok is je databundel zo leeg. Zo verbruik je minder data en heb je minder kosten.

2. Tax File Number (TFN) aanvragen

Wanneer je van plan bent om te werken in Australië, dan heb je een Tax File Number (TFN) nodig. Een TFN is een persoonlijke identificatie voor het Australische belastingsysteem. Je kan een TFN online aanvragen en deze wordt digitaal naar je gestuurd binnen 28 dagen. Dus als je geld wilt verdienen in Australië, dan heb je een TFN nodig.

TFN aanvragen

3. Bank account openen

Ga je een lange(re) tijd naar Australië, dan is het verstandig om een Australische bankrekening te openen. Door het hebben van deze rekening, kan je alles binnen Australië betalen. De bedrijven waar je voor kan gaan werken willen het geld op een Australische bankrekening storten. En het grootste voordeel is dat je niet non-stop transactie kosten moet betalen als je met een Nederlandse bankpas geld uit de muur haalt.

Voor het openen van een bankrekening in Australië heb je een Australisch telefoonnummer nodig (zie SIM-kaart aanvragen).

Een aantal goede banken:

 • Commonwealth (deze heb ik zelf)
 • Westpac
 • ANZ
 • NAB

Het duurt ongeveer een week voordat je de pinpas ontvangt op het adres waar je verblijft. Dit kan bijvoorbeeld een hostel zijn (check wel eventjes met ze of ze dat oke vinden).

Bij de bank Commonwealth kan je direct met je telefoon al betalen en hoef je niet eerst een week te wachten op je pinpas. Dit zou misschien ook werken bij andere banken, maar daar heb ik geen ervaring mee.

Geld overmaken naar Australische rekening

Wil je geld overmaken van je Nederlandse rekening naar je Australische? Dan vind ik de beste manier om dat via WISE te doen. Hiermee bespaar je transactiekosten die bij de gewone banken hoger zijn, dan via WISE. En als je via bovenstaande WISE link je aanmeldt krijg je een fee-free transer tot A$1,000. Zo heb je Aussie dollars en kan je gebruik maken van je Australische rekening.

4. SuperAnnuation aanvragen

In Australië bouw je net als in Nederland pensioen op als je ergens in loondienst bent. Ook als je als backpacker in Australië gaat werken. Hier wordt het alleen geen pensioen genoemd, maar Super (SuperAnnuation).

Het is niet verplicht om dit aan te vragen, want je kan het ook achteraf doen. Alleen kan ik je aanraden om dit wel direct te doen. Meeste bedrijven willen weten welke Super je hebt wanneer je gaat werken in Australië.

Ikzelf maak gebruik van AustralianSuper en dat werkt goed voor mij.

5. Medicare card aanvragen

Medicare is een Australische zorgverzekering die gratis is en de basiszorg wordt hiermee vergoed. Dit kan alleen als je hiervoor inschrijft. Het is niet verplicht om dit te doen, maar kan het je wel aanraden. Het aanvragen van een Medicare doe je in deze 4 stappen:

 1. Controleer of je recht hebt op Medicare
 2. Download een Medicare-inschrijvingsformulier.
 3. Breng het ingevulde formulier, je paspoort, je visum en één ander identiteitsbewijs (zoals rijbewijs) naar het dichtstbijzijnde Medicare kantoor
 4. Als je aanvraag wordt goedgekeurd, ontvang je per post jouw Medicare kaart. Dit duurt meestal max. 10 werkdagen.

Dit zijn de vijf dingen die je moet regelen bij aankomst in Australië. Door deze dingen direct te regelen kan je daarna bezig met reizen en werken in Australië.

Wil je meer weten over Australië? Lees dan al mijn tips over Australië of stuur je vraag in via contact.

Verder lezen

x

Ready voor een off-the-beaten-path reis naar Kenia?

Check Off Track Travel