Met de trein door Java rondreizen

Ben je in Java en wil je het eiland rondreizen? Pak dan de trein of in het Behasa 'Kereta Api', want Java heeft een heel goed treinnetwerk. En het is een duurzame manier van reizen. Mede opgezet door de Nederlanders in de tijd dat Indonesië een Nederlandse Kolonie was. Het eerste spoor dat destijds werd gelegd was de treinverbinding tussen Bativia (nu Jakarta) en Buitenzorg (nu Bogor).

Andere voordelen van de trein zijn dat je geen last hebt van files en ondertussen kan genieten van de mooiste Javaanse landschappen. Pak je de trein van West naar Oost Java, dan ga je mee op een reis met mooie uitzichten waar je het echte Javaanse leven ziet doordat je langs dorpejs en steden komt.

Uitzicht vanuit de trein op Java

Hoe werkt de trein?

In Nederland kennen we een 1e en 2e klas, maar in Indonesië werken ze met drie verschillende klassen: Economy, Business en Executive class. Zou je het vergelijken met de trein in Nederland dan komt de Executive class het meest overeen met onze 2e klas.

Alle drie de klassen zijn prima, maar wees je er wel van bewust dat in de Economy klasse geen airco aanwezig is. Daarnaast maken veel Indonesiërs gebruik van deze klasse waardoor de coupe's overvol kunnen zijn. Toen ik met de trein van Jakarta naar Bandung ging was mijn Economy coupe vrijwel leeg waardoor ik een prima ervaring had met deze klasse.

Kies je voor de Executive klasse dan heb je naast goede airco ook comfortabele stoelen en oplaadpunten voor je telefoon. Ga je een lang stuk met de trein afleggen dan is mijn advies om de Business class of de Executive class te boeken.

Uitzicht vanuit de trein op Java

Ticket vooraf boeken of op het station kopen?

Wil je een stoel in de Business of Executive class dan raad ik je aan het ticket van tevoren te bestellen. Vooral in het hoogseizoen is de trein favoriet bij zowel toeristen als bij Indonesiërs zelf. Business class tickets zijn in deze periode het populairst. Om te voorkomen dat je in een drukke Economy class coupe zit kun je dus beter je ticket vooraf bestellen. Een goede en fijne site waar je dit kunt doen is Tiket.com. Deze site is ook in het Engels beschikbaar. De genoemde bedragen zijn nog wel in rupia.

Tiket heeft daarnaast ook een app die ook in het Engels te gebruiken is. Koop je een ticket via de app dan staat deze ook direct in je app.

Vervolg je je reis daarna met het vliegtuig naar een ander Indonesisch eiland dan kun je via deze app ook vliegtickets boeken.

Verder lezen

x

Ready voor een off-the-beaten-path reis naar Kenia?

Check Off Track Travel