Voor- en nadelen van backpacken in Vietnam tijdens het regenseizoen

Je wilt gaan backpacken naar Vietnam en juist in de periode dat jij er naar toe wilt gaan is het regenseizoen in Vietnam. Hm, dat had je natuurlijk niet gewild, maar gelukkig heeft het niet alleen nadelen, maar ook voordelen. Deze kan je lezen in deze blog.

Bij het regenseizoen zou je kunnen denken aan hele dagen regen en binnen zitten. Dat komt in Zuidoost-Azie (en dus ook Vietnam) bijna niet voor.

Een korte en heftige tropische regenbui valt vaak aan het einde van de middag. Tijdens deze regenbui is het echt wel aan te raden om ergens binnen te schuilen. Dit kan gewoon in je hostel/guesthouse of in een chille spot waar je wat kan eten/drinken.

Doordat het meestal eind van de middag valt is er veel tijd over om iets te gaan ondernemen. Dit zou je dan het beste in de ochtend (hé ochtendmens, let je op?) of begin van de middag doen. Veel activiteiten zijn dan heel goed te doen.

Beste reistijd van Vietnam

Ook heeft backpacken in Vietnam tijdens regenseizoen meer voordelen dan je zou verwachten, maar het heeft ook zo zijn nadelen. Deze voor- en nadelen van het regenseizoen in Vietnam deel ik hier met je.

Wanneer het regenseizoen in Vietnam kan je hier lezen.

Regenseizoen in Vietnam

Voordelen regenseizoen

Het klinkt raar om te zeggen dat een regenseizoen ook voordelen heeft, maar gelukkig zijn die er wel. Dit zijn de beste voordelen die je hebt als je tijdens het regenseizoen gaat reizen door Vietnam.

Vietnam wordt groen!

Er is enorm veel natuur in Vietnam. Met al het water van het regenseizoen zorgt er voor dat het hele land groen gaat kleuren. Zeker aan het einde van het droge seizoen.

Al het regenwater zorgt dat de natuur veranderd in een mooi en groen Vietnam. De rijstvelden gaan in bloei, de watervallen worden indrukwekkender en de rivieren, zoals de Mekong, zijn goed gevuld. Vietnam op zijn groen, groener en groenst! Uitstekend voor de backpackers onder ons die verliefd zijn op een prachtige natuur.

Relaxtere warmte

Dankzij het regenseizoen zijn er meer wolken en dit zorgt voor een natuurlijk bescherming tegen de zon. Dit is vooral te merken in de middag op het warmste moment van de dag. Zo wordt hiken, fietsen of iets anders chiller om te doen.

Wanneer het heeft geregend, dan ruikt de natuur altijd zo heerlijk verfrissend, toch? Dit is ook in Vietnam en daalt de temperatuur een beetje. Het is dan tijdelijk iets "kouder".

Minder druk

Het regenseizoen in Vietnam trekt het minder backpackers aan. Hierdoor is het in het algemeen rustiger. Zo zit het Vietnamese OV minder vol, waardoor je last-minute nog je plannen kan wijzigen. Ook zijn er geen elledige lange wachtrijen bij bezienswaardigheden, overvolle stranden en geen bomvolle hostels en andere accomodaties die je ver van te voren moet fixen. Dit zorgt dat je flexiber kan gaan backpacken.

Uitzondering is de zomervakantie waar families naar dit land reizen.

Goedkoper overnachten en reizen​

Het gehele jaar is reizen door Vietnam goedkoop. Door het regenseizoen dalen de prijzen voor de hotels en (luxe)resorts. Ook binnenlandse vluchten zijn tijdens deze periode goedkoper.

Als (budget)backpacker zal je dit verschil niet altijd merken in de hostels of goedkopere guesthouses. Wel kom je in deze periode hostels te tegen waar je voor maar 1 eurootje (!) per nacht kan slapen.

Nadelen regenseizoen

Naast voordelen heeft het regenseizoen ook wel echt nadelen, maar die vallen wel mee hoor. Hieronder benoem ik de belangrijkste nadelen van reizen in Vietnam tijdens het regenseizoen.

Vertragingen

Hevige regenval kan een binnenlandse vlucht erg vertragen en ook het vervoer per bus kan een stuk langer duren. Sta er dus niet van te kijken als je planning niet helemaal uitkomt.

Minder druk

Dat het minder druk is kan dus een voordeel, maar ook een nadeel zijn. Restaurants kunnen in sommige bestemmingen gesloten zijn, doordat het minder druk is. Er zijn minder backpackers (& andere toeristen), dus gaan de meeste eigenaren juist in deze periode zelf op vakantie.

Kans op overstromingen

Door de hoeveelheid regen die neervalt is het mogelijk dat er overstromingen kunnen voorkomen. Als is de kans dat jij tijdens het reizen er veel last van krijgt klein.

Wat zou kunnen gebeuren is dat de riolering van de grote steden het niet aankunnen, waardoor sommige straten eventjes onder water komen te staan. Het verkeer komt dat vast te staan. En met het water tot aan je knieën er door heen moet lopen. Hoi An, een must-visit tijdens je trip, staat hier bekend om en levert indrukwekkende foto's op.

Verkeersveiligheid

Vietnam is een populaire bestemming onder backpackers die het land doorkruisen op de motor. De motoren die gebruikt worden zijn goedkoop en niet altijd even goed onderhouden. Natte wegen maken dat je erg op moet passen. Ook het rijden tijdens een stortbui of door ondergelopen straten kan niet de meest ideale ervaring zijn voor beginnende rijders.

Sterke stroming in de zee

Het regenseizoen in Vietnam kan ook sterke stromingen brengen voor de kust. Aan te raden is om de veiligheidsinstructies op te volgen als deze al worden aangegeven. Kom je op een leeg strand ga dan niet te ver de zee in om risico’s te vermijden.

Conclusie

Nu je de voor- en nadelen van het regenseizoen tijdens het backpacken in Vietnam weet kan je daar beter op voorbereiden. Uiteindelijk klinkt het regenseizoen veel erger dan het daadwerkelijk is. Neem het mee als je gaat voorbereiden op je backpack trip naar Vietnam.

Verder lezen

x

Ready voor een off-the-beaten-path reis naar Kenia?

Check Off Track Travel