De beste tijd om Vietnam te bezoeken

Vietnam is een waanzinnig land om te ontdekken als je in Azië bent. Naast dat het veel te bieden heeft, is het ook nog een van de goedkoopste Aziatische landen. Om de beste tijd om Vietnam te bezoeken te bepalen hangt af van hoe noordelijk of zuidelijk je begint.

De meeste backpackers beginnen in Hanoi (noord) of in Ho Chi Minh City (zuid). En in het algemeen is de beste periode december tot en met april. De temperaturen zijn aangenaam en is de regen minimaal. Waarom dit de beste reisperiode is leg ik je in deze blog verder uit.

Het lang uitgerekt en smalle Vietnam heeft niet één klimaat, maar meerdere klimaatzones. De verschillende zones zijn Noord-Vietnam, Centraal-Vietnam en Zuid-Vietnam.

Met de verschillende zones is het wel handig om te weten wanneer je het beste waar naar toe kan gaan. Dit is voor je comfort, maar ook om te weten wat je moet inpakken. Hoe zuidelijk, hoe tropischer. En hoog in het noorden worden de meeste backpackers verrast door de koelere winters die het heeft. Het gebied is een van de weinige plaatsen in Zuidoost-Azië waar je het echt koud kunt hebben zonder naar grotere hoogtes te gaan.

Noord-Vietnam

In het noorden van Vietnam vind je de bekende spots, zoals Sapa, Hi Giang loop, het prachtige Ha Long Bay (en Cat Ba), Ninh Binh en natuurlijk niet te vergeten Hanoi.

Dit gedeelte van Vietnam heeft een geweldig bergachtige landschap. De temperatuur is in het noorden gemiddeld het laagste van Vietnam.

In de wintermaanden (januari en februari), kan het in het Noord-Vietnam verrassend fris zijn. Wanneer je dan naar Sapa of de Hi Giang loop wilt gaan doen, dan heb je meer nodig dan alleen een korte broek met je flipflops. In Hanoi kan je overal wel warme kleding (lange broek en/of jacket) halen mocht het nodig zijn. En hou er rekening mee dat Noord-Vietnam in de zomermaanden (juni, juli en augustus) het warmste is van heel Vietnam.

Beste reisperiode Noord-Vietnam

De beste maanden om Noord-Vietnam te bezoeken zijn september, oktober, november en december. Daarnaast zijn de maanden maart, april en mei ook prima om het noorden van Vietnam te bezoeken.

En als je naar Sapa wilt voor de rijstvelden, dan kan je het beste in april/mei of september/oktober gaan. Dan zijn de rijstvelden op zijn groenst.

Midden-Vietnam

In het middelste gedeelte van Vietnam wordt het nooit echt koud, dus kan je daar perfect aan de mooie lang gestrekte stranden liggen of aan het zwembad bij je hostel. Hou er wel rekening mee dat in juli en augustus de temperaturen wel hoog zijn. In die twee maanden kan het kwik oplopen tot bijna 40 graden.

Tijdens de herfstmaanden valt in Midden-Vietnam de meeste regen, maar het kan ook in de rest van het jaar voor komen. Toen ik in decembermaand hier was heb ik geen enkele regendruppel gezien in het midden van Vietnam.

Beste reisperiode Midden-Vietnam

Om het midden van Vietnam te bezoeken is er niet een specifieke periode, want je kan het hele jaar goed bezoeken. Wel kan je beter niet tijdens de twee warmste maanden (juli en augustus) en niet tijdens de herfstmaanden gaan.

Zuid-Vietnam

Het zuiden van Vietnam is vrijwel het hele jaar hetzelfde. Er zijn kleine temperatuurverschillen tussen de maanden. Het wordt hier niet zo koud en heet als in de rest van Vietnam kan worden.

In Zuid-Vietnam is het regenseizoen het meest heftig en duurt deze ook wat langer. Vanaf mei t/m oktober kan je bijna elke middag wel een beste regenbui verwachten. Het kan soms wel zo erg zijn dat de straten in Ho Chi Minh City onderlopen.

Beste reisperiode Zuid-Vietnam

Zuid-Vietnam is het beste te bezoeken buiten het regenseizoen om, namelijk in de maanden december tot en met april. Een lekker warme temperatuur en niet de kans op een onverwachtse regenbui, waardoor je zeiknat weer bij je hostel komt.

Beste reistijd Vietnam

Zoals je leest, zitten er best wel wat verschillen tussen het noorden, midden en het zuiden, maar wat is nu de beste reistijd om Vietnam te gaan bezoeken? De beste periode voor een bezoek aan het prachtige Vietnam is rond de maanden februari, maart en april. Vooral als je van het zuiden naar het noorden gaat reizen.

Tijdens mijn backpack avontuur in Vietnam was ik in december en januari. In het zuiden was het een goede temperatuur, maar in het noorden was het in de avond wel fris en droeg ik een vestje aan (misschien was het wel, omdat ik al meer dan een maand gewend was aan de lekker warme temperatuur).

Dus je kan ook zeker kiezen om in andere maanden te gaan. Hou dan rekening met je kleren die je meeneemt in je backpack. Een lekkere warme trui en lange broek zouden dan zeker niet misstaan als je in december of januari naar Noord-Vietnam gaat. Vooral in de avonden is het dan wat frisser en in Sapa en als je de Hi Giang loop wilt gaan doen.

Hoog- en laagseizoen Vietnam

Ook een land als Vietnam heeft te maken met een hoog- en laagseizoen. Zo zijn de beste reis maanden ook direct het hoogseizoen van Vietnam. Het hoogseizoen begint eigenlijk al in december en loopt door tot en met april. Er is ook een piek te zien in de maanden juli en augustus, de Nederlandse zomervakantie. Uiteraard vallen de overige maanden (mei, juni, september, oktober en november) in het Vietnamese laagseizoen.

Verder lezen

x

Ready voor een off-the-beaten-path reis naar Kenia?

Check Off Track Travel