Visum aanvragen voor Cambodja

Wanneer je van plan bent om naar Cambodja te reizen om daar de interessante cultuur, vriendelijke mensen en de bijzonder bezienswaardigheden te gaan ontdekken heb je een visum nodig. Hier vind je de informatie die je nodig hebt, zodat je straks voorbereid het mooie Cambodja kan ontdekken.

Om te reizen naar Cambodja is het verplicht om over een geldig visum te bezitten. Dit kan makkelijk online aangevraagd worden voor ongeveer €60,- per persoon, maar kan ook meestal via het hostel waarin je verblijft in de omringende landen, zoals Thailand, Vietnam en Laos. Dit is voornamelijk handig als je nog niet weet wanneer en hoe lang je in Azië bent en wanneer je naar Cambodja gaat. Vaak is dit in combinatie met je busreis en zal je ongeveer dat bedrag ook kwijt zijn.

Alle inwoners uit Nederland (en België) moeten over een geldige visum bezitten, wanneer je Cambodja in wilt. Reis je niet alleen, maar in een groep? Dan moet iedereen (ook de kinderen) in het bezit zijn van een geldig visum voor Cambodja.

Het visum Cambodja

Het visum Cambodja is een bewijs dat je geldig het land Cambodja in kan. Deze reistoestemming is door de Cambodjaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken in het leven geroepen, zodat ze inzicht hebben wie het land bezoekt. Je kunt het visum online aanvragen als je minder dan 30 dagen in Cambodja verblijft. Ben je van plan langer te verblijven, dan zul je een bezoek aan het consultaat moeten brengen bij de ambassade in Brussel. Helaas is er geen consultaat of ambassade in Nederland namens Cambodja.

Geldigheidsduur visum

Met het visum kan je maximaal 30 dagen verblijven in Cambodja. Wel heeft het een geldigheidsduur van 90 dagen. Deze geldigheidsduur is meteen actief, zodra jouw aanvraag is goedgekeurd door de immigratiedienst. Zo'n goedkeurig is over het algemeen binnen enkele dagen gefixt.

Als je meer dan 30 dagen voor aankomst je visum voor Cambodja regeld. Dan wordt deze pas 30 dagen voor je aangegeven aankomstdatum in behandeling genomen. Daarmee ben je er zeker van de je visum tijdens je reis in Cambodja geldig is. Wel mag je alleen het land in- en uitreizen tijdens de geldigheidsduur van die 90 dagen.

Voorwaarden visum

Je hebt alleen dit visum nodig als je het land in wilt. Daar moet je de volgende documenten bij je hebben om door de paspoortcontrole van de immigratie post te komen:

  • Je paspoort waar je het visum mee hebt aangevraagd én het moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat je Cambodja inreist.
  • Twee printjes van je online visum voor Cambodja. Bij het binnenkomen van Cambodja geef je er eentje af en wanneer je het land verlaat geef je de tweede. Het land verlaten kan bij iedere grensovergang.

Aankomstlocaties Cambodja met visum

Je kunt niet overal en zomaar Cambodja in komen. Cambodja verlaten kan wel bij iederen grensovergang. Via onderstaande locaties kan je Cambodja in reizen:

Naam aankomstlocatieType
Phnom PenhInternationale luchthaven
Siem ReapInternationale luchthaven
Sihanoukville (Preah Sihanouk)Internationale luchthaven
Cham Yeam (Koh Kong)Grenslocatie bij Thailand (Zuid-West)
Poi Pet (Banteay Meanchey)Grenslocatie bij Thailand (West)
Bavet (Svay Rieng)Grenslocatie bij Vietnam
Tropaeng Kreal (Stung Treng)Grenslocatie bij Laos

Tijdens mijn reis ging ik vanuit Thailand (Bangkok) naar Cambodja (Siem Reap) via de grenslocatie van Poi Pet met de bus. Deze busreis van ongeveer 10 uur had ik eenvoudig via mijn hostel geboekt en beviel prima. Bij de grensovergang was het voornamelijk wachten, maar verliep soepel.

Hoe een visum Cambodja aanvragen

Er zijn verschillende instanties die een visum voor Cambodja kunnen regelen. Welke daarvoor de beste is, dat kan ik je niet vertellen. Zelf heb ik mijn visum geregeld via VisumBuiteland.nl. Zeer tevreden en bij vragen werd ik snel en goed geholpen. Bekijk een van de onderstaande instanties en kijk waar jijzelf het meest vertrouwde gevoel bij krijgt:

Houd rekening mee dat bij de aanvraag gevraagd wordt om een recente pasfoto en paspoortscan te uploaden. En dubbelcheck jouw gegevens bij het aanvragen. Bij deze partijen kan je de betaling doen via iDeal, PayPal of Creditcard.

Wanneer vraag ik het visum aan?

Via online aanvragen kan het 24/7 het gehele jaar door vanuit Nederland, maar ook vanuit het buitenland. Als je maar toegang hebt tot het internet. Het is logisch dat je niet exact weet wanneer je aankomt, maar probeer het aan te vragen zodra je ongeveer weet wanneer je er zult zijn.

Voorbeeld: Je gaat 3 maanden reizen door Zuid-Oost Azië en je wilt tijdens jouw toffe trip de landen Thailand, Cambodja, Vietnam en Laos bezoeken. Je start in Thailand en je bent hebt gepland om hier 1 maand te zijn, dan kun je als aankomstdatum de 1e dag van de tweede maand zetten. Vanwege de geldigheidstermijn van 90 dagen, dan kun je tijdens de trip ergens maximaal 30 in Cambodja zijn. Dit geeft je flexibiliteit met jouw exacte aankomstdatum in Cambodja.

Spoedlevering (binnen 24 uur)

Bij sommige instanties kan je voor een extra toeslag een spoedprocedure aanvragen. Dit gaat in de meeste gevallen sneller, maar er is absoluut geen garantie dat het daadwerkelijk binnen 24 uur geregeld is. Doe het gewoon op tijd als je het van te voren kan regelen. Mocht je tijdens je reis bedenken om alsnog Cambodja (zeker een aanrader) te willen bezoeken. Neem dan een extra dag in het land waar je op dat moment verblijft en bespaar die kosten voor de spoedprocedure.

Je hebt een visum en vertrekt binnenkort?

Als je nog vragen hebt, stuur mij een mailtje en ik probeer je zo goed mogelijk te helpen. Heb je vragen over een aangevraagde visum, stel deze bij jouw visumorganisatie of de ambassade.

En kijk vooral op de officiële website om de allerlaatste informatie over het reisadvies voor Cambodja te lezen voor je vertrekt.

Verder lezen