Tips voor het huren van een auto

Je hebt net een reis geboekt en nu vind je een auto huren voor het buitenland een uitdaging. Dat begrijp ik helemaal, want er zijn veel autoverhuurders en die hebben allemaal eigen voorwaarden en prijzen. Met deze onderstaande tips voor het huren van een auto ga ik jou helpen dit makkelijker te maken.

Want het hebben van een auto op jouw bestemming geeft je enorm veel vrijheid. Zo kan je bijvoorbeeld met een huurauto in Portugal in de Algarve op veel meer leuke stranden komen of in Zweden naar de natuurparken voor prachtige hikes.

Wanneer ik een auto nodig heb, dan boek ik deze altijd via Sunny Cars. Zij onderscheiden zich van andere, doordat zij een prijs incl. verzekering aanbieden. Huur je bij een ander bedrijf dan is de prijs vaak goedkoper, maar dit is het bedrag zonder verzekering. Neem je daarnaast nog wel de verzekering erbij dan ben je net zo duur of duurder uit. Met Sunny Cars heb je alles samen en ga je verzekerd de weg op. Ander voordeel is dat het een Nederlands bedrijf is. Daarnaast is het gewoon een fijne website die overzichtelijk is en heeft het goede prijzen.

Auto huren via Sunny Cars

1. Kies een auto die past bij je reisplan

De goedkoopste auto huren is niet altijd de beste keuze. Dit is afhankelijk met wie je reist, wat je bestemming is en waarvoor je de auto wilt gaan gebruiken.

Als je alleen met volwassen veel gaat rijden door een bergachtiggebied, regelmatig off road gaat of een roadtrip gaat maken, dan is een budget auto niet altijd de beste keuze. Zo'n auto moet namelijk meer toeren maken om vooruit te komen. En meer toeren is een hogere brandstofgebruik.

In zo'n geval kan het goedkoper zijn om voor een auto in een hogere klasse te gaan, zodat je zuiniger rijdt en daardoor minder brandstof verbruikt. Daarnaast heb je ook nog eens extra comfort met meer ruimte om de bagage makkelijker mee te nemen.

En stel je wilt een auto huren om naar een stadje, dorpjes of stranden te gaan, dan is een budget auto meer dan voldoende. Zeker als je niet iedere dag wilt gaan rijden.

Dus denk vooral na over waar je de auto voor wilt gaan gebruiken op je bestemming en met wie je op reis gaat.

2. Kies een Nederlandse boven lokale autoverhuurbedrijf

Het huren van een auto kan je het beste doen bij een Nederlands bedrijf, zoals bijvoorbeeld Sunny Cars, in plaats van bij een lokaal autoverhuurbedrijf op jouw bestemming. Daarmee heb je duidelijke afspraken in je eigen taal. En voorkom je onduidelijkheid tussen de verhuurder en jezelf.

Daarnaast kan je rustig alles uitzoeken en wordt je niet overdonderd door een overenthousiaste lokale verkoper die het liefst de duurste auto aan jou mee wilt geven.

3. Controleer reviews online

Ga bij zowel Nederlandse, internationale en lokale autoverhuurders op onderzoek uit en zoek naar reviews over het verhuurbedrijf. Zo kom je er achter wat anderen zeggen over het bedrijf. Zie je vooral alleen maar negatieve of kan je helemaal geen reviews vinden, dan is het beter om op zoek te gaan naar een andere autoverhuurmaatschappij. Ook al is de prijs goedkoper, want iets met "als het te mooi is om waar te zijn", dan zal dit misschien ook wel zo zijn.

4. De huurvoorwaarden doorlezen

Neem het huurcontract door, zodat je weet waar je aan gaat beginnen. Het lijkt logisch, maar dit wordt snel vergeten. Door dit te doen geeft je inzicht in wat je nu eigenlijk gaat huren. En wat je betaalt, verzekeringen en andere voorwaarden.

In het huurcontract staat bijvoorbeeld ook hoeveel kilometers per dag je mag rijden zonder extra daarvoor te betalen (dit is niet altijd standaard onbeperkt namelijk!). Zo kan je ook uitvinden of je met deze auot ook naar een ander land mag rijden. En vergeet vooral niet de kleine lettertjes te checken!

5. Zorg voor een verzekering!

Zorg dat je goed verzekert bent bij het huren van een auto in het buitenland. Het hebben van een verzekering voor je huurauto is belangrijk. Je wilt niet bij een ongeval of diefstal dat je problemen krijgt met schadevergoedingen, ook al is die kans klein. En denk aan de hoogte van je eigen risico!

6. Ga niet voor een navigatiesysteem

Bij het huren van een auto wordt gevraagd of je een navigatiesysteem wilt huren. Dit hoeft niet, want er zijn gratis alternatieven. Met navigiatie apps, zoals Google Maps of Kaarten, kom je ook op jouw bestemming. En dit is nog alijd meer up-to-date dan de navigatie die mee krijgt.

Geen zin om al jouw waardevolle data op te offeren, maak dan gebruik van de gratis navigatie app Maps.me. Met deze app kan je (delen van) landen downloaden, zodat ze offline beschikbaar zijn. Zo bespaar je zeker wat op de kosten.

7. Zelf aftanken voor het inleveren

Check bij het ophalen van je auto of je deze weer moet inleveren met een volle tank. Je betaalt dan alleen voor de brandstof die je zelf verbruikt. Via Sunny Cars betaal je bijvoorbeeld alleen voor de gebruikte brandstof.

Doe je dit niet of huur je bij een autoverhuurbedrijf waar dit niet hoeft, dan tanken zij hem vol voor je en ga er maar vanuit dat die brandstof altijd duurder is en betaal je daarnaast nog extra voor de service. Enorm zonde van je geld.

8. Zorg voor een creditcard en geldig rijbewijs

Het meenemen van een creditcard op reis kan altijd van pas komen, want bij het huren van een auto (in het buiteland) heb je een creditcard nodig van de hoofdbestuurder. De creditcard is nodig, omdat het als een waarborg voor de autoverhuurder dient als er:

  • schade aan de auto ontstaat
  • bij het te hard rijden of fout parkeren en er verkeersboetes binnenkomen
  • voor de (eventuele) borg en het eigen risico.

Let op: prepaid creditcards worden niet overal geaccepteerd voor het huren van een auto.

Naast een creditcard heb je natuurlijk ook een geldig rijbewijs nodig en deze moet je vaak minimaal een aantal jaar in je bezit hebben. Dit is afhankelijk van de autoverhuurmaatschappij hoeveel jaren dit is en wat de minimale leeftijd is.

9. Huur in een stad, niet op de luchthaven

Wanneer je toch lokaal een auto wilt gaan huren, dan kan je dit het beste doen in het centrum van de stad. De luchthavens zijn namelijk over het algemeen duurder, dan een andere locatie.

Dus zoek even wifi of gebruik je data om het bedrijf op te zoeken of ze meerdere ophaallocaties hebben op jouw bestemming. Even goed checken voor de zekerheid kan zo tientallen euro's besparen.

Via de vergelijkingswebsite Sunny Cars, kan precies zien waar de ophaallocaties zijn.

Huurauto prijzen vergelijken

10. Controleer op beschadigingen

En de laatste tip die ik je wil meegeven is dat je bij het ophalen van je huurauto controleert op beschadigingen, zoals krassen en deuken. De verhuurder geeft bij het ophalen van de auto aan waar bestaande beschadigingen zitten. Zorg er voor dat dit in het contract wordt gezet.

Daarnaast is het slim om voor je wegrijdt met de huurauto om te kijken of er niet meer beschadingen aan de auto zitten. Maak hiervan foto's, want dan heb je de tijd en datum. Ook als je de auto weer inlevert is het goed om foto's te maken. Zo voorkom je problemen als je weer thuis bent en de auto blijkt extra schade te hebben.

Klaar om een auto te huren?

Nu je mijn tips voor het huren van een auto weet hoop ik dat de uitdaging voor het auto huren minder is geworden. Veel succes met het huren van jouw auto en een fijne reis!

En mocht je toch nog vragen hebben over het huren van een auto op reis, dan kan je me altijd een DM sturen op @kvntravel.nl.

Verder lezen